Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

A HACCP-ről

1959-ben az USA Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala, a NASA felkért egy amerikai élelmiszer feldolgozó céget, hogy fejlesszen ki 100%-os biztonságú élelmiszereket, melyeket a világűrben fognak elfogyasztani.

Ez a megelőző koncepció a későbbiekben már a NASA közreműködésével folytatódott és 1971-ben publikálták illetve dokumentálták HACCP néven az USA-ban.

Már 1985 javaslatot tett az Amerikai Tudományos Akadémia (US National Academy of Sience (NAS)) az élelmiszer iparban való alkalmazására. Azóta a rendszert számos helyen tesztelték és tovább fejlesztették szerte az egész világon.

Minek a rövidítése a HACCP?

HAZARD

ANALYSIS

VESZÉLY

ELEMZÉS

Valamennyi lehetséges veszély elemzése, a termékleírás, gyártási folyamat és gyártási körülmények alapján.

CRITICAL

CONTROL

POINT

KRITIKUS

SZABÁLYOZÁSI

PONTOK

A felmerülő higiéniai veszélyek valószínűségének elemzése, a kritikus pontok elofordulása és azonosítása alapján.

Előfeltétel

A HACCP alapelvek alkalmazása feltételezi az alábbiakkal kapcsolatos ismereteket:

  • Ok/okozat összefügés
  • Módszerek és folyamatok alkalmazása
  • Élelmiszer összetevõk
  • Humán egészségügy