HACCP Kisokos

HACCP

HACCP

Tudta-e, hogy...

... a HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) jelentése Veszélyelemzés és Kritikus Szabályozási Pontok?
... a HACCP rendszer megfelelő működtetésével megelőzheti és/vagy kiküszöbölheti az élelmiszerbiztonsági veszélyeket?

... a HACCP rendszert egy amerikai élelmiszer feldolgozó cég dolgozta ki a NASA felkérésére, mégpedig abból a célból, hogy ezzel megpróbáljanak 100%-os biztonságú élelmiszereket előállítani?

... a HACCP-t 1971-ben publikálták először egy amerikai élelmiszer feldolgozó cég és a NASA koprodukciójaként az USA-ban?

... egy üveges dzsem esetében a dzsembe került üvegdarabka fontos élelmiszeripari kockázatnak minősül?

... 7 alapelv szolgál a HACCP tartópillérjeiként? Lássuk csak, melyek ezek:



1. Veszélyek azonosítása,  amelyeket meg kell előzni, ki kell küszöbölni vagy megfelelő szintre kell csökkenteni.
2. Kritikus szabályozási pontok meghatározása, ahol a veszély megelőzhető, kiküszöbölhető vagy megfelelő szintre csökkenthető.
3. Kritikus határértékek meghatározása, annak érdekében, hogy könnyen megkülönböztethető legyen a megfelelő az elfogadhatatlantól.
4. Hatékony felügyeleti eljárások meghatározása és alkalmazása a szabályozási pontokra.
5. Helyesbítő intézkedések meghatározása arra az esetre, ha a kritikus ellenőrzési ponton az elfogadható értéktől eltérő eredményt kapunk.
6. Olyan független eljárások megalkotása, amelyekkel a mérések hatékonysága rendszeresen felülvizsgálható és verifikálható.
7. Az adott élelmiszervállalkozás méretének és természetének megfelelő dokumentációs és feljegyzési rendszer kialakítása a megfelelő működés érdekében.


... egy egyszerű csirkesaláta elkészítése során is könnyedén felmerülhetnek élelmiszeripari veszélyek? Ilyenek pl.:

  • nem friss alapanyag használata (különös odafigyelést igényel a nyers csirkehús)
  • szennyezett konyhai eszközök használata
  • túl hosszú tárolási idő
  • hűtőlánc megszakadása, stb.


... egy élelmiszeripari kockázat akkor szignifikáns, ha:

  • magas a kockázata, hogy az adott élelmiszert elfogyasztják
  • egészségügyi problémát okozhat,
  • az emberi egészségre nézve komoly következményei lehetnek? 


... a HACCP-nek vannak előfeltételei? Mégpedig a következők:

  • ok/okozat összefüggés
  • módszerek és folyamatok alkalmazása
  • élelmiszer összetevők
  • humán egészségügy

 

... melyek a legjellemzőbb szabályozási pontok az élelmiszeriparban?

  • fémdetektor alkalmazása
  • hőkezelés
  • pH szabályozás


... egy „Döntési Fa” elnevezésű módszerrel állapítják meg egy élelmiszervállalkozás vezetői, hogy az adott műveleti lépés kritikus szabályozási pont-e?

További ajánlataink
ne maradjon le aktuális ajánlatainkról!
Regisztráljon hírlevelünkre
Ön is értesülhet legfrissebb ajánlatainkról.
Hírlevél feliratkozás
korszerű honlapra vágyik?
hozza létre saját honlapját ingyen
Tudja meg, mennyi lehetőség rejlik honlapkészítő felületünkön.
Bővebben