Az élelmiszerallergia az immunrendszernek egy olyan betegsége, mely során bizonyos összetevők szervezetbe jutása során az immunrendszer az összetevőt károsnak ítéli meg, és ezért válaszul olyan anyagokat kezd termelni, mellyel igyekszik a szervezetet megóvni a károsnak ítélt összetevőtől. Ezek a reakciók allergiás tünetek formájában jelentkeznek, a légző rendszer, az emésztőrendszer, vagy a szív és érrendszer működésének zavarát okozva.
Az ételallergiások száma - pl. glutén érzékenyek, laktóz érzékenyek - egyre növekszik, így az éttermeknek is nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy megfelelő információval lássa el a vendégeket. Figyeljen arra, hogy előkészítésnél és feldolgozásnál az allergén anyagok ne szennyezhessék az élelmiszerallergiában szenvedő vendég ételét. Mindig tájékoztassa megfelelően a vendéget.
Az élelmiszerekben előforduló allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek:
- Glutént tartalmazó gabonafélék
- Rákfélék
- Tojás
- Hal
- Földimogyoró
- Szójabab
- Tej (beleértve a laktózt)
- Diófélék
- Zeller
- Mustár
- Szezámmag
- Kén-dioxid
- Csillagfürt
- Puhatestűek