Minden, amit a repontról tudni kell

Repont
2024. január 1-től országos szinten bevezetésre kerül a belföldön forgalomba hozott kötelező visszaváltási díjas termékek visszaváltási rendszere, a DRS (Deposit Return System).

A kötelező visszaváltási rendszerbe tartozó termékek körét a 450/2023. (X.4.) kormányrendelet határozza meg.

A rendelet értelmében szinte minden fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék (tej és tejalapú italtermékek kivételével), melynek csomagolása műanyag (PET), fém vagy üveg alapanyagú és 0,1 - 3 literig terjedő űrtartalommal bír, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősül.

Az érintett italcsomagolások egy része újrahasználható többutas göngyöleg, ezeknél a jelenlegi visszaváltás folyamata nem változik: a benne lévő italtermék elfogyasztása után a csomagolás (betétdíjas palack) az értékesítési láncon visszafelé eljut a gyártókhoz, akik azt megfelelő előkészítés után újratöltik.

Az újrahasználható többutas palackokat a METRO áruházakban továbbra is áruházon belül, az áruátvételi ajtónál lehet visszaváltani.

Az italcsomagolások nagyobb része azonban nem újrahasználható, azaz egyszer használatos, ún. egyutas göngyöleg, mely a fogyasztást követően hulladékká válik; ez megfelelő össze-gyűjtés és előkezelés után újrafeldolgozható anyagként későbbi palackok alapanyagává válhat.

A visszaváltási rendszerben a vásárlók a 2024. január 1. után forgalomba hozott, nem újrahasználható italcsomagolásokra 50 Ft visszaváltási díjat fizetnek, amit azonban visszakapnak, ha az üres csomagolásokat visszaváltásra alkalmas állapotban (nem tömörítetten, olvas-ható vonalkóddal) egy visszaváltási pontra visszaviszik.

Csak olyan italcsomagolásokra kell visszaváltási díjat fizetni, illetve visszafizetni, amelyek előzetesen regisztrálásra kerültek a szállítók/gyártók által és megkülönböztető logóval rendelkeznek:
Vigyél vissza

Vigyél vissza logó

Ezekre a termékekre a visszaváltási díjat a vásárlóknak minden értékesítési ponton meg kell fizetniük, de visszaváltani csak visszaváltási REpont helyeken tudják.

 • A METRO REpont helyei az áruházak mellett, a göngyöleg területen, az erre a célra felépített konténerekben találhatóak.
 • A REpont konténerben lévő nagyteljesítményű göngyölegvisszaváltó automaták az ital-csomagolás formáját, tömegét és jelölését azonosítják, ez alapján váltják őket vissza.
 • Kizárólag ép, nem összenyomott, jól olvasható vonalkódú és Vigyél vissza! jelölésű termékeket képes visszaváltani a rendszer.
 • Az automaták bárhol vásárolt újrahasznosítható italcsomagolásokat visszavesznek.
 • A palack kupakjának megléte nem feltétele a visszaváltásnak.


A visszaváltás folyamata egyszerű:

 • A vásárló leparkol autójával a REpont konténer előtt/mellett,
 • Beviszi az üres italcsomagolásokat a konténerbe,
 • Egyenként beadagolja őket a gépbe,
 • A végén utalványt kap a gép által elfogadott italcsomagolások értékére,
 • Az utalványt a kibocsátó áruházban beválthatja fél évig,
 • A későbbiekben az összeget egy applikáció segítségével akár át is utalhatja bankszámlájára (ez még fejlesztés alatt van),
 • Vagy akár el is adományozhatja.
   

A kormányrendelet értelmében 2024. június 30-ig lehet még forgalomba hozni új jelölés nélküli italcsomagolásokat, ez után már csak a visszaváltási díjas jelöléssel ellátott csomagolások hozhatóak forgalomba, de a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott italcsomagolások továbbra is az üzletek polcain maradhatnak, amíg értékesítésre alkalmasak (viszont ezek nem is lesznek visszaválthatóak a REpontokon).

Vegyél részt Te is környezetünk védelmében, gyűjtsd továbbra is a hulladékokat szelektíven és használd bizalommal REpontjainkat!

A hazai DRS rendszert a MOHU Zrt. üzemelti

Bővebb információ a MOHU honlapján:

https://www.mohu.hu/visszavaltasi-rendszer