amit a haccp-ről tudni kell

HACCP

HACCP

Amit a HACCP-ről tudni kell!

 

A HACCP rendszer megfelelő működtetésével  megelőzheti  és/vagy kiküszöbölheti az élelmiszerbiztonsági veszélyeket.

A HACCP - Hazard Analysis and Critical Control Points = Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok - gyakorlati alkalmazás és nem egy szabvány, melynek alapja a személyes elkötelezettség.
A módszer segítségével felmérheti a lehetséges kockázatokat, elemezheti a gyakoriságukat és súlyosságukat (élelmiszer kockázat becslés) és meghatározhatja a megelőző tevékenységeket a problémák elkerülésére, melynek köszönhetően biztonságos élelmiszert kínálhat vásárlóinak!

1959-ben az USA Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala, a NASA felkért egy amerikai élelmiszer feldolgozó céget, hogy fejlesszen ki 100%-os biztonságú élelmiszereket, melyeket a világűrben fognak elfogyasztani.

Ez a megelőzésen alapuló koncepció a későbbiekben már a NASA közreműködésével folytatódott és 1971-ben publikálták illetve dokumentálták HACCP néven az USA-ban.
Már 1985-ben javaslatot tett az Amerikai Tudományos Akadémia (US National Academy of Science (NAS)) az élelmiszeriparban való alkalmazására. Azóta a rendszert számos helyen tesztelték és tovább fejlesztették szerte az egész világon

.

Előfeltételek:

A HACCP alapelvek alkalmazása feltételezi az alábbiakkal kapcsolatos ismereteket:

 

  • Ok/okozat összefüggés
  • Módszerek és folyamatok alkalmazása
  • Élelmiszer összetevők
  • Humán egészségügy
További ajánlataink
ne maradjon le aktuális ajánlatainkról!
Regisztráljon hírlevelünkre
Ön is értesülhet legfrissebb ajánlatainkról.
Hírlevél feliratkozás
korszerű honlapra vágyik?
hozza létre saját honlapját ingyen
Tudja meg, mennyi lehetőség rejlik honlapkészítő felületünkön.
Bővebben