Besamel Dalnoki Bencétől

Alapozó témánk első résztvevője a besamelmártás, avagy a francia fehér mártás, amely nélkül nincs lasagne vagy éppen Dubarry szelet. Sűríthetünk vele mártásokat, leveseket, vagy ízesítve használhatjuk akár önálló mártásként. A besamel receptje felhasználás szerint változhat (hol sűrűbb, hol hígabb), én most egy arany középutat lőttem be a receptben, amely, ha a fontos alap lépéseket precízen betartjuk, gyönyörű krémes, kanál bevonó állagú hófehér mártás lesz.

Besamel Dalnoki Bencétől
Elkészítési idő60 perc
NehézségKözepesen nehéz
Adag4

Hozzávalók

MennyiségHozzávalók
25g
BL55 finomliszt
50g
vaj
300ml
3,5 %-os tej
2nagy csipet
szerecsendió
frissen őrölt bors

Elkészítési lépések

Első lépés
A tejet egy kis forralóban az első bugyogásig melegítjük. A másik kis forralóban a vajat felolvasztjuk, majd, amikor felhabzik, egy részletben hozzáadjuk a lisztet.
Második lépés
A lisztes-vajas keveréket habverővel kevergetve forraljuk 1-2 percig alacsony lángon. Az idő leteltével, folyamatos kevergetés mellett, hozzácsorgatjuk a tej első harmadát. Ha esetleg csomósodást tapasztalunk, akkor a gázról levéve, erőteljes keverő mozdulatokkal oszlatjuk el a csomókat.
Harmadik lépés
Ha kisimult a mártásunk, hozzácsorgatjuk a tej maradék részét, hozzáreszeljük a szerecsendiót, és beledaráljuk a friss borsot. Felhasználás szerint beállítjuk a sóját, majd legalább még 3 percig kevergetve forraljuk.