Balaton

A balatoni borvidékek a szőlőtermesztés szempontjából igen változatosak, sokféle talaj teszi gazdaggá és érdekessé a borkínálatot, mégis alapvetően meghatározó a közös éghajlati adottság.

Területe: 9774 ha. A balatoni borvidékek a szőlőtermesztés szempontjából igen változatosak, sokféle talaj teszi gazdaggá és érdekessé a borkínálatot, mégis alapvetően meghatározó a közös éghajlati adottság. A tó víztükre ugyanis kedvezően befolyásolja a térség klimatikus adottságait, és bár különböző mértékben, de a tó körüli borvidékeken termett borokban érzékelhető a hőmérséklet-kiegyenlítés és a napfény visszatükröződésének hatása. A Balaton északi partjának napsütötte déli lejtőit északon a Bakony, valamint a Balaton-felvidék kelet-nyugati irányú hegygerincei védik a hidegbetörések ellen.

A naplementét követően a tó felöl áramló hűvösebb levegő az egyedi illat- és aromaanyagok kialakuláát segíti. A kedvező meredekségű déli területeken így rendkívül magas cukortartalmú, illatos mustok nyerhetők. A déli parton termelt borok többsége a könnyedebb, illatos, könnyű fogyasztású, közepes alkoholtartalmú borok közé tartozik.

A jellemző szőlőfajták: Szürkebarát, Olaszrizling, Rizlingszilváni, Chardonnay, Rajnai rizling, Királyleányka, Kéknyelű, Ottonel muskotály, Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Merlot, Pinot noir, Zweigelt. A Balaton környéki borvidékek: Badacsonyi Borvidék, Balatonboglári Borvidék, Balatonfüred-csopaki Borvidék és a Balatonmelléki Borvidék.

A bemutatott termékválaszték tájékoztató jellegű. Az aktuális választékról és további termékeinkről érdeklődjön áruházainkban vagy a METRO Központi Ügyfélszolgálatán.
További ajánlataink
Kíváncsi nagyszerű ajánlatainkra?
akciós katalógusok
Ismerje meg legfrissebb ajánlatainkat az Ön számára.
Katalógusok
Vásárolni szeretne?
Igényeljen METRO kártyát
Ha még nem METRO vásárló, tudja meg, hogyan csatlakozhat hozzánk.
Kártyaigénylés