mitelle sándor

A METRO újhagyma és kígyóuborka termelője

 Folyamatos fejlődés a METRO vevőkért, a természetes, talajjal érintkező termesztési körülményeket megtartva

Túlzás nélkül és minden kétséget kizáróan kijelenthetjük, hogy a hazai termesztésű zöldségek sikertörténete állócsillag a magyar mezőgazdaság területén. Az újhagyma és kígyóuborka-termesztés egyik fellegvárához nem is kell messzire mennünk. Mitelle Sándor gazdasága a 80-as évektől kezdve igen nagymértékben hozzájárul Rákosmente sokszínűségéhez.

Már jó úton haladunk a siker felé, de még mindig van mit tanulnunk, vallja Mitelle Sándor, a METRO egyik kiemelt hazai beszállítója, a magyar zöldhagyma- és a kígyóuborka egyik termelője. Gazdaságának fejlesztésével kapcsolatos tapasztalatairól és a kezdetekről beszélgettünk vele.

Hogyan vág bele valaki a budapesti gazdálkodásba?

Csaknem 30 éve már, hogy elkezdtünk kertészkedni, családilag. Eleinte kígyóuborkával foglalkoztunk, később jött a mondhatni fő csapásvonal, a zöldhagyma is. A METRO-val a 2003-ban kerültem kapcsolatba, mikor a Nagybani piacon még kicsiben árultuk a zöldséget. A nagyvállalat akkoriban szerette volna bővíteni a beszállítói körét, ezért néhányszor ellátogattak a piacra, hogy felmérjék a kínálatot. Minőséget és megbízhatóságot kerestek és szerencsénkre bennünk találták meg, így kezdődött az együttműködésünk.

 

 

 

 

 

 

Mitől másak, miben egyediek Önök, a többi hasonló termelőhöz képest?

Kerüljük a vegyszerek használatát, és mesterséges közeget. A hajtások téli időszakban is természetes fényen nevelődnek, mert így biztosak lehetünk felőle, hogy a végeredmény minőségi és zamatos lesz. A téli zöldhagymatermesztéskor például inkább használunk speciális lapos hagymát, ezeket nagyobb területen, paplanszerűen vetjük, így érleljük őket hajtásosra. Ez a mi specialitásunk, melyet azért követünk, hogy ne kelljen feladni elveinket a természetes körülmények terén.

 Vállalkozása mennyire meghatározó helyi szinten, betölt a gazdaság valamilyen szerepet a környezete életében?

Eddig csak kaptam a környezetemtől, ha engedték, szívesen hallgattam előadásokat a kertészeti egyetemen, eljárhattam szakmai beszélgetésekre és fordulhattam más gazdálkodókhoz a problémáimmal. Bár már a kispiacon nem vagyok jelen, mindig gondoltam rá, hogy valamit visszaadjak a közösségnek. Kísérletezek virággal is, így elképzelhetőnek tartom, hogy később ezekkel a virágokkal a kerület megszépítésében is aktívan részt vegyek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

" JÓ TUDNI, HOGY MINDIG FORDULHAT AZ EMBER A PARTNERÉHEZ A FELMERÜLŐ NEHÉZSÉGEK LEKÜZDÉSÉBEN, DE ÉPPÍGY AZ ÖTLETEIVEL IS, ÉS ILYEN VISZONYULÁSSAL ÖREGBÍTHETJÜK MINDANNYIUNK VÁLLALKOZÁSÁNAK SIKERÉT IS."

Mitelle Sándor

Mi tölti el büszkeséggel, ha a vállalkozására gondol?

Büszke talán arra az évtizedes munkára vagyok, amit eddig belefektettem a gazdaságba. A kezdet kezdetén más területről sodródtam a termesztés felé, komolyipari technikusként sok időt és türelmet igényelt megtanulni a kertészkedés csínját-bínját. Eredetileg csak a sátorépítésre irányult a szakértelmem, de az agronómiának a családomban hagyományai vannak, így az ő, na meg az üzleti partnerek segítségével, mára igazán sikeres vállalkozást vezethetek.

Mi a következő állomás, amit még el szeretne érni, és kitűzött vállalkozása elé?

Elsősorban a bővítés a cél, öcsémmel közösen szeretnénk belevágni egy nagyobb termőterület kialakításába. Ő vidéken él és tevékenykedik, ezért nem könnyű megoldani, hogy folyamatosan kapcsolatban legyünk, de elkötelezettek vagyunk az üzlet terjeszkedése iránt, mert én itt Pesten azt látom, hogy lenne a kígyóuborkára nagyobb kereslet. Egy csomagológépet is vettem, folyamatosan kísérletezek a legkorszerűbb zöldhagyma és kígyóuborka csomagolási technikán, amit a METRO, mint lehetséges megrendelő is figyelemmel kísér. Hosszútávon szeretnénk megőrözni a vállalkozás megbízhatóságát és kiegyensúlyozottságát, ezért a METRO kezdeményezésére jelenleg is egy minőségbiztosítási rendszer kialakításán dolgozunk. Ezt szeretném sikerre vinni, így ha eljön az ideje, büszkeséggel fogom átadni a vállalkozást a fiamnak.

Mindebből következik az, hogy körvonalazódik egy álom Önben a vállalkozás kapcsán, amit megvalósítana, ha ennek nem lennének anyagi korlátai?

El tudnék képzelni egy nagyformátumú befektetést a vállalkozásba. Ezeket a fóliasátrakat, amelyekben jelenleg termelek, a 70-es, 80-as években építettem, természetesen lehetne őket korszerűsíteni, automatizálni. Viszont ez nem pusztán egy ábránd, jelenleg is pályázatokra várok és keresem a pályázásra a lehetőségeket.

Eddig a család kulcsfontosságú szerepét hangsúlyozta. Mennyire tartja fontosnak a partneri kapcsolatokat az üzleti életben?

Különösen fontosnak tartom azt, hogy ne csak a számok határozzanak meg egy partnerkapcsolatot, hanem az, hogy problémák esetén is számíthassanak a partnerek egymásra. Ránk mindig lehetett számítania a megrendelőnek, talán ezért is jutottunk el idáig. A közelmúltban a METRO-nak kiesett egy importáru beszállítója, én ezt látva felajánlottam, hogy a hiányzó mennyiséget hasonló áron, magyar áruval pótolni próbálnám, ez a vállalás pedig erősítette a kapcsolatomat a nagyvállalattal.

 

 

 

 

 

Legyen a beszállítónk
Tudja meg, miért érdemes a METRO beszállítójának lenni.
Bővebben

Hogy érzi, a METRO-ban partnerre talált vállalkozása sikeréhez?

2003-tól kezdve folyamatos együttműködésben állunk a METRO-val. A legfontosabbnak a kisvállalatokhoz való hozzáállásukat tartom. Mindig arra ambicionáltak minket, hogy fejlesszünk, terjeszkedjünk, hozzátegyünk valamit az addig elértekhez. Jó tudni, hogy mindig fordulhat az ember a partneréhez a felmerülő nehézségek leküzdésében, de éppígy az ötleteivel is, és ilyen viszonyulással öregbíthetjük mindannyiunk vállalkozásának sikerét is.
Az évtizedes közös munka a METRO-val, mint fő felvevőpiaccal, minden évben új elemmel bővül, 2015 újdonsága a snack uborka.
Ez a selymes ízű, felületén is sima, világos és zöld színben is elérhető zöldség igen praktikus, karikázható, kis mérete azonnal elfogy, emiatt nincs további csomagolási és tárolási művelet; mostantól minden szendvics nélkülözhetetlen alkotóeleme, annak megízesítője és megszínesítője.
A tavalyi sikertörténet a 15 szálas, perforált zacskóban értékesített újhagyma már elnyerte a célcsoportok kegyeit, így az idei terv, hogy a snack uborka is hasonló sikert érjen el.
Mindez csak úgy lehetséges, hogy a vállalkozás folyamatosan fejleszti a jelenlegi infrastruktúrát és új területekkel is bővíti azt, új sátrakkal, tárolókkal, illetve a csomagolást is praktikussá, vonzóvá teszi, a kiváló minőség és maximális ízélmény mellett.

 

Megosztana velem egy szakmai trükköt, ami az olvasókat érdekelhetné a friss zöldhagyma otthoni tárolásával vagy feldolgozásával kapcsolatban?


A zöldhagyma egy páratlanul sokrétű zöldségféle. Nem csak az a tipikus harapnivaló a vajas kenyér mellé, amit az emberek többsége ismer. A megtisztított fejeket külön kistányéron, egészben is az asztalra tehetjük. Készíthetünk belőle salátát. Felvághatjuk vékony karikákra, gyengén besózva, borssal meghintve. Ha csípős, tehetnek rá néhány csepp citromot, attól csemege erősségűre szelídül.

 

 

 

 

További ajánlataink
Kíváncsi nagyszerű ajánlatainkra?
akciós katalógusok
Ismerje meg legfrissebb ajánlatainkat az Ön számára.
Katalógusok
Ne maradjon le aktuális ajánlatainkról!
Regisztráljon hírlevelünkre
Ismerje meg a legfrissebb ajánlatainkat.
Hírlevél feliratkozás