Velouté Dalnoki Bencétől

A velouté igazán nem is egy konkrét mártás, hanem inkább technológia; itt mi választjuk ki a jelleget adó zöldséget vagy húst. Elkészítése nagyon hasonlít a besamelre, de itt a tej helyett az adott alapanyagból készült alaplevet használjuk. Készíthetünk az eljárással akár krémlevest is, ha az alaplével egy kis zöldséget is keverünk az alaphoz, majd leturmixoljuk.

Velouté Dalnoki Bencétől
Elkészítési idő20 perc
NehézségKözepes
Adag4

Hozzávalók

MennyiségHozzávalók
80g
vaj
40g
liszt
350ml
alaplé
szerecsendió
só, bors

Elkészítési lépések

Első lépés
A vajat habzásig melegítjük, majd hozzáadjuk a lisztet, éppen csak átfuttatjuk a vajon, de semmiképpen sem pirítjuk.
Második lépés
Ha a lisztet elkevertük, jöhet hozzá a meleg alaplé, csomómentesre keverjük, ízesítjük, majd forraljuk legalább 5 percig.