Velouté Dalnoki Bencétől
A velouté igazán nem is egy konkrét mártás, hanem inkább technológia; itt mi választjuk ki a jelleget adó zöldséget vagy húst. Elkészítése nagyon hasonlít a besamelre, de itt a tej helyett az adott alapanyagból készült alaplevet használjuk. Készíthetünk az eljárással akár krémlevest is, ha az alaplével egy kis zöldséget is keverünk az alaphoz, majd leturmixoljuk.
Hozzávalók
MennyiségHozzávalók
80g
vaj40g
liszt350ml
alaplészerecsendió
só, bors
Elkészítési lépések
Első lépés
A vajat habzásig melegítjük, majd hozzáadjuk a lisztet, éppen csak átfuttatjuk a vajon, de semmiképpen sem pirítjuk.
Második lépés
Ha a lisztet elkevertük, jöhet hozzá a meleg alaplé, csomómentesre keverjük, ízesítjük, majd forraljuk legalább 5 percig.