Vegán töltött káposzta

Vegán töltött káposzta
Elkészítési idő80 perc
NehézségKözepes
Adag4

Hozzávalók

MennyiségHozzávalók
0,5dl
olívaolaj
1közepes fej
kínai kel
250g
ördögszekérgomba
200g
csiperkegomba
150g
gersli
1gerezd
fokhagyma
2fej
vöröshagyma
5ág
kakukkfű
2dl
növényi főzőtejszín
1db
citrom leve
0,5-1l
zöldség alaplé

Elkészítési lépések

Első lépés
Forrásban lévő sós, enyhén citromos vízben forrázzuk le (kb. 30 másodperc alatt) a kelkáposzta leveleket. Egyszerre mindig csak pár darabot tegyünk a vízbe, és amikor kivesszük, azonnal hűtsük le hideg vízben, majd amennyire csak tudjuk, csepegtessük le.
Második lépés
Az ördögszekérgombából hosszanti irányban vágjunk 1 mm-es szeleteket, a megmaradt részt pedig kockázzuk apróra, ahogy a csiperkegombát is.
Harmadik lépés
A töltelékhez először a finomra vágott vöröshagyma felét pirítsuk aranybarnára olívaolajon, adjuk hozzá a felkockázott gombákat és a szintén finomra vágott fokhagymát, majd pirítsuk tovább. Pár perc elteltével adjuk hozzá a gerslit, sózzuk, és öntsük fel alaplével. A folyadékot rendszeresen pótolva főzzük a gerslit majdnem készre, a főzés vége felé pedig adjuk hozzá a kakukkfű levélkéit is.
Negyedik lépés
A kelkáposzta levelekből válogassuk ki a szebbeket, ezekbe tekerjük a tölteléket. A megmaradt, kevésbé szép leveleket pároljuk át pirított vöröshagymán, sózzuk, majd pürésítsük, és hígítsuk növényi tejszínnel mártás állagúra.
Ötödik lépés
A tálaláshoz pirítsuk meg serpenyőben a szeletelt ördögszekérgombát, és forgassuk át a kelkáposzta felcsíkozott maradékával, majd halmozzuk a mártással megalapozott tányérunkba, a tetejére pedig fektessük az előzőleg 280°C-os sütőben megpirított tekercseket.