Vegán töltött káposzta
Hozzávalók
MennyiségHozzávalók
0,5dl
olívaolaj1közepes fej
kínai kel250g
ördögszekérgomba200g
csiperkegomba150g
gersli1gerezd
fokhagyma2fej
vöröshagyma5ág
kakukkfű2dl
növényi főzőtejszín1db
citrom leve0,5-1l
zöldség alapléElkészítési lépések
Első lépés
Forrásban lévő sós, enyhén citromos vízben forrázzuk le (kb. 30 másodperc alatt) a kelkáposzta leveleket. Egyszerre mindig csak pár darabot tegyünk a vízbe, és amikor kivesszük, azonnal hűtsük le hideg vízben, majd amennyire csak tudjuk, csepegtessük le.
Második lépés
Az ördögszekérgombából hosszanti irányban vágjunk 1 mm-es szeleteket, a megmaradt részt pedig kockázzuk apróra, ahogy a csiperkegombát is.
Harmadik lépés
A töltelékhez először a finomra vágott vöröshagyma felét pirítsuk aranybarnára olívaolajon, adjuk hozzá a felkockázott gombákat és a szintén finomra vágott fokhagymát, majd pirítsuk tovább. Pár perc elteltével adjuk hozzá a gerslit, sózzuk, és öntsük fel alaplével. A folyadékot rendszeresen pótolva főzzük a gerslit majdnem készre, a főzés vége felé pedig adjuk hozzá a kakukkfű levélkéit is.
Negyedik lépés
A kelkáposzta levelekből válogassuk ki a szebbeket, ezekbe tekerjük a tölteléket. A megmaradt, kevésbé szép leveleket pároljuk át pirított vöröshagymán, sózzuk, majd pürésítsük, és hígítsuk növényi tejszínnel mártás állagúra.
Ötödik lépés
A tálaláshoz pirítsuk meg serpenyőben a szeletelt ördögszekérgombát, és forgassuk át a kelkáposzta felcsíkozott maradékával, majd halmozzuk a mártással megalapozott tányérunkba, a tetejére pedig fektessük az előzőleg 280°C-os sütőben megpirított tekercseket.