Tengeri sügér édeskömény veloutéval
Hozzávalók
MennyiségHozzávalók
1500g
friss egész tengeri sügér (lepikkelyezve, kibelezve)0,5db
tojás1dl
tejszín5g
petrezselyemzöld (finomra vágva)1db
limehéj (lehúzva, apróra vágva)2dl
fehérbor10db
édesköménymag1db
édeskömény (felszeletelve, zöldje díszítéshez félretéve)40g
vaj30g
lisztfehér bors
petrezselyemolaj
só
Elkészítési lépések
Első lépés
A halat lefilézzük. A filékről a bőrt egészben eltávolítjuk, majd két szilikonlap közé terítve 210°C-on körülbelül 30 perc alatt ropogósra sütjük.
Második lépés
A visszamaradt csontokból, úszókból, halfejből, édesköménnyel és édesköménymaggal ízesítve, fehérborral és annyi vízzel felöntve, ami ellepi, 15-20 perc főzéssel alaplevet készítünk.
Harmadik lépés
A vajat felolvasztjuk egy kis lábasban, majd liszttel megszórva kihevítjük. Kis részletekben felöntjük az alaplével, folyamatosan csomómentesre keverjük. Sóval ízesítjük, alaposan kiforraljuk. Sűrűségét, amennyiben kell, plusz folyadék hozzáadásával beállítjuk. Tálalás előtt pár csepp petrezselyemolajat keverünk hozzá.
Negyedik lépés
A filék vékonyabb részeit levágjuk, aprítóban tejszínnel felöntve, tojással, sóval krémesre dolgozzuk, majd összekeverjük limehéjjal és petrezselyemmel. A filék megmaradt részét felkockázzuk, a pép 1/3-ával elkeverjük.
Ötödik lépés
A pépet egyforma vastagon 4 db félgömb formába kenjük, fagyasztóban 1 óra alatt kidermesztjük, majd a húsos keveréket elosztjuk a formákba. Vákuumzacskózzuk a formákat, majd sous-vide kádban 56°C-on 40 percig hőkezeljük. Utána kicsomagoljuk, kevés vajjal locsolgatva, fáklyával átpirítjuk.