Szaftos, ragacsos téli sütemény karamellás mázzal és pikáns vaníliás krémmel Dalnoki Bencétől

Szaftos, ragacsos téli sütemény karamellás mázzal és pikáns vaníliás krémmel Dalnoki Bencétől
Elkészítési idő60 perc
NehézségKözepes
Adag4

Hozzávalók

MennyiségHozzávalók
SÜTEMÉNY:
150g
vaj (szoba-hőmérsékletű)
200g
barna cukor
2db
tojás
1teáskanál
vaníliakivonat
250g
finomliszt
1teáskanál
sütőpor
0,5teáskanál
szódabikarbóna
1teáskanál
őrölt fahéj
0,5teáskanál
őrölt szerecsendió
2-3db
közepes alma (meghámozva, kockára vágva)
50g
dió
50g
vörösáfonya
50g
mandula
50g
fenyőmag
csipet só
KARAMELLÁS MÁZ:
100g
barna cukor
50g
vaj
4evőkanál
tejszín
csipet só
PIKÁNS VANÍLIÁS KRÉM:
200g
tejszín
200g
tejföl
1db
vaníliarúd

Elkészítési lépések

Előkészítés
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, és vajazz ki egy közepes méretű tepsit, vagy béleld ki sütőpapírral.
Tészta elkészítése
Egy nagy keverőtálban keverd krémesre a vajat a barna cukorral, amíg könnyű és habos lesz. Add hozzá a tojásokat egyenként, majd keverd bele a vaníliakivonatot.
Száraz hozzávalók hozzáadása
Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót. Fokozatosan add hozzá a száraz hozzávalókat a vajas keverékhez, és keverd simára.
Gyümölcsök és magvak hozzáadása
Óvatosan forgasd bele a kockára vágott almát, diót, aszalt vörösáfonyát, mandulát és fenyőmagot. Keverd jól össze, hogy a hozzávalók egyenletesen eloszoljanak a tésztában.
Sütés
Öntsd a tésztát az előkészített tepsibe, és süsd 30-35 percig, vagy amíg aranybarnára sül, és a közepébe szúrt tű tisztán jön ki. Hűtsd a süteményt a tepsiben, amíg elkészíted a karamellás mázat.
Karamellás máz elkészítése
Egy kis lábosban olvaszd meg a vajat és a barna cukrot alacsony lángon, folyamatosan kevergetve, amíg a cukor karamellizálódik. Add hozzá a tejszínt és egy csipet sót, majd keverd simára.
Lágy, pikáns vaníliás krém elkészítése
Egy tálban verd fel a tejszínt és a tejfölt. A vaníliarudat hosszában vágd fel, kapard ki a magjait, és add a krémhez. Keverd össze alaposan, majd hagyd hűtőben pihenni.
Tálalás
Tálald a süteményt a karamellás mázzal, és kínáld mellé a vaníliás krémet.