Skrei Dalnoki Bencétől
A fehér húsú halaknak nincsen nagyobb barátja, mint a habzó vajban való fürdetés. A skrei egy nagyon érdekes alfaja a tőkehalaknak, sokkal izmosabb, feszesebb húsú, mint egy egyszerű tőkehal. Norvégia partjainál halásszák, a mérete is jóval nagyobb, mint a klasszikus tőkehalé. Szezonja január végétől április közepéig tart.
Hozzávalók
MennyiségHozzávalók
1filé
skrei200g
vajsó
citrom
kakukkfű
olívaolaj
500g
apró szemű sárga burgonya200g
vajkakukkfű
fokhagyma
2db
római szívsaláta50ml
almaecet50ml
petrezselyemolaj200ml
hollandi mártás2csomag
petrezselyem50ml
petrezselyemolajElkészítési lépések
Első lépés
A halat sütés előtt legalább 30 perccel megsózzuk.
Második lépés
Sütés előtt a felületét átdörzsöljük olívaolajjal, majd a közepesen forró serpenyőben elkezdjük kérgesíteni. Amint mindkét oldala pirult kérget kapott, mellé dobjuk a vajat, a citromot és a kakukkfüvet. Abban fürösztjük, ameddig el nem készül (45-50 fokos maghőmérséklet).
Harmadik lépés
A burgonyákat alapos tisztítás után héjastól elfelezzük, egy serpenyőbe tesszük a vajjal és a fűszerekkel, majd annyi vizet engedünk rá, hogy egy ujjnyival ellepje. Intenzíven forraljuk, egészen addig, ameddig el nem fogy a víz róla, és vissza nem pirul a vajra. Ekkor óvatosan lepirítjuk. (A legjobb, ha teflon serpenyőnket használjuk.)
Negyedik lépés
A római salátát jeges vízbe áztatjuk, majd, ha felfrissült, jól leitatjuk. Tálalás előtt tűzforró serpenyőben egy kis olíván sötétbarnára pirítjuk a vágott felületet. Alaposan átitatjuk az ecet-olaj dresszinggel.
Ötödik lépés
A hollandihoz keverjük a vágott petrezselymet és a szárát is, majd utolsó pillanatban óvatosan elkeverjük az olajjal.