Porchetta bazsalikomos polentával
Hozzávalók
MennyiségHozzávalók
1db
(kb. 1-1,5 kg) bőrös malaccsászár100dkg
nagyszemű só50dkg
kristálycukorÍzesítéshez
20szem
édeskömény1csomag
petrezselyem50g
fenyőmag5gerezd
fokhagymasó
Polentához
250g
kukoricadara50g
reszelt parmezán100g
vaj20g
friss bazsalikom0,5dl
szőlőmagolaj1dl
tejsó
Elkészítési lépések
Első lépés
Keverjük össze a nagyszemű sót és a kristálycukrot, majd szórjuk egyenletesen a kiterített császárhús bőrére. 1 órányi pácolást követően mossuk meg és törölgessük szárazra a húst. Az ízesítő alapanyagokat blenderben dolgozzuk egynemű masszává, és alaposan kenjük be vele a császár húsos oldalát. Ezt követően a kiterített hús feltekerésével formázzunk roládot, amit hurok kötözéssel kötözzünk meg. A roládot helyezzük 150°C-ra előmelegített sütőbe, és süssük kb. 1-1,5 óra alatt 70°C-os maghőmérsékletig.
Második lépés
Amikor a hús elérte a jelzett maghőmérsékletet, vegyük ki a sütőből 10 percre. Ezalatt melegítsük a sütőt 250°C-ra és légkeveréssel folytassuk tovább a hús sütését addig, amíg a bőre ropogósra nem sül.
Harmadik lépés
A polentához sóval ízesített forró víz és tej keverékében kezdjük el főzni a darát. A főzés során a vizet folyamatosan pótoljuk, amíg a dara teljesen puhára nem fő. Közben alaposan turmixoljuk össze a bazsalikomleveleket a szőlőmagolajjal. Végül, amikor a dara már teljesen puhára főtt, adjuk hozzá a parmezánt, a vajat, a bazsalikom pürét és sózzuk ízlésünk szerint.