Paradicsommártás Dalnoki Bencétől

Paradicsommártás
Elkészítési idő80 perc
NehézségKözepes
Adag4

Hozzávalók

MennyiségHozzávalók
20g
szalonna
50g
angol zeller
50g
vöröshagyma
50g
vaj
50g
liszt
2gerezd
fokhagyma
800g
friss paradicsom
alaplé vagy víz
só, bors és cukor

Elkészítési lépések

Első lépés
Az apróra vágott zöldségeket a vajon aranybarnára pirítjuk, majd rászórjuk a lisztet.
Második lépés
Ezt is egy kicsit megpirítjuk, majd rádobjuk a hámozott, felkockázott paradicsomot, és felöntjük alaplével, csak annyival, hogy éppen ellepje (ha nem kapunk jóízű érett paradicsomot, használhatunk konzerv paradicsomot is).
Harmadik lépés
Addig fűzzük, amíg úgy gondoljuk, hogy eléri a megfelelő állagot, de legalább 1 órát. Ha szükséges, alaplével vagy vízzel pótoljuk az elpárolgó folyadékot.
Negyedik lépés
Turmixoljuk és szűrjük. Fontos, hogy turmixolás után sokat változik az íze és állaga is minden mártásnak. Kóstoljuk meg újra, és állítsuk be az állagát, sózzuk, cukrozzuk, ha igényli.