Paradicsommártás Dalnoki Bencétől
Hozzávalók
MennyiségHozzávalók
20g
szalonna50g
angol zeller50g
vöröshagyma50g
vaj50g
liszt2gerezd
fokhagyma800g
friss paradicsomalaplé vagy víz
só, bors és cukor
Elkészítési lépések
Első lépés
Az apróra vágott zöldségeket a vajon aranybarnára pirítjuk, majd rászórjuk a lisztet.
Második lépés
Ezt is egy kicsit megpirítjuk, majd rádobjuk a hámozott, felkockázott paradicsomot, és felöntjük alaplével, csak annyival, hogy éppen ellepje (ha nem kapunk jóízű érett paradicsomot, használhatunk konzerv paradicsomot is).
Harmadik lépés
Addig fűzzük, amíg úgy gondoljuk, hogy eléri a megfelelő állagot, de legalább 1 órát. Ha szükséges, alaplével vagy vízzel pótoljuk az elpárolgó folyadékot.
Negyedik lépés
Turmixoljuk és szűrjük. Fontos, hogy turmixolás után sokat változik az íze és állaga is minden mártásnak. Kóstoljuk meg újra, és állítsuk be az állagát, sózzuk, cukrozzuk, ha igényli.