Marinált cékla bodzavirággal, tormás írómártás Dalnoki Bencétől
Hozzávalók
MennyiségHozzávalók
2db
nagy piros céklaMÁRTÁS:
200ml
író200ml
tejszín50g
torma20g
gyömbér1db
citromnád1db
citrombodzaecet
só
MARINÁD:
500ml
céklalé200ml
málnaecet200ml
bodzaecetElkészítési lépések
Első lépés
A céklákat 160 fokos sütőben, fóliába csomagolva sóval és cukorral addig sütjük, ameddig el nem éri a 95 fokos maghőmérsékletet.
Második lépés
Amint kihűlt, megpucoljuk. Egyik felét ujjnyi szeletekre, a másikat 1-2 mm vastag szeletekre vágjuk. A vastagabb szeletekből „koszorú” formát szúrunk, a vékonyabból kis korongokat. Ebben a formában áztatjuk a marinádban, amiben legalább 1 napig marináljuk.
Harmadik lépés
A cékla leeső részeit 90 fokos sütőben megszárítjuk, majd visszavákuumozzuk a marinádba, így egy jó értelemben „rágós-roppanós” céklát kapunk. Ezt apróra vágva a koszorú közepére halmozzuk, a korongokat pedig a peremére sorakoztatjuk, virágokkal díszítjük.
Negyedik lépés
A mártáshoz mindent összeturmixolunk, sósságát és savasságát beállítjuk, majd egy éjszakát hagyjuk infúzionálódni. Másnap finom szűrőn átszűrjük. A mártást szezámolajcseppekkel díszítjük.