Madártej Dalnoki Bencétől
Hozzávalók
MennyiségHozzávalók
KRÉMHEZ:
500ml
tej5db
tojássárgája100g
cukor2db
vaníliarúdegy csipet só
HABHOZ:
100g
tojásfehérje (kb. 3 tojásfehérje)60g
kristálycukor1evőkanál
keményítőegy csipet só
Elkészítési lépések
Első lépés: krém készítése
A tejet forrald fel egy lábasban a kettévágott vaníliarúddal. A tojássárgájákat keverd ki a cukorral egy habverő segítségével, amíg sűrű és világos sárga lesz. A forró tejből egy keveset adj a tojássárgájás keverékhez, folyamatosan keverve, hogy temperáld a tojásokat (így nem fognak kicsapódni). Ezt a keveréket öntsd vissza a lábasba a maradék tejhez, és lassú tűzön főzd, folyamatos keverés mellett, amíg a krém besűrűsödik. Ügyelj, hogy ne forrjon fel! Ha a krém elkészült, vedd ki a vaníliarudakat és tedd félre hűlni.
Második lépés: hab készítése
A tojásfehérjéket verd fel egy csipet sóval, amíg kemény habbá válik. Apránként add hozzá a kristálycukrot, folyamatosan verve, amíg fényes és kemény habot kapsz. Végül keverd bele a keményítőt.
Harmadik lépés: hab főzése
Egy nagyobb lábasban forralj egy kevés cukros vizet, majd vedd lejjebb a hőmérsékletet, hogy csak gyöngyözzön. A habból kanalazz nagyobb galuskákat, és óvatosan tedd őket a vízbe. Egyszerre csak néhányat főzz, hogy ne zsúfolódjanak össze. Főzd a galuskákat mindkét oldalukon kb. 1-2 percig, majd szedd ki őket egy szűrőlapáttal és csepegtesd le.
Negyedik lépés: tálalás
A vaníliás krémet oszd szét tálkákba vagy egy nagy tálba. Helyezd a tojáshabgaluskákat a krém tetejére. Hűtve tálald, karamellöntettel díszítve.