Lazac wellington
Hozzávalók
MennyiségHozzávalók
700g
lazacfilé (bőr nélkül, szálkátlanítva)50g
nagy szemű só50g
kristálycukor1db
lime150g
ördögszekérgomba (apró kockákra vágva)1nagy csokor
friss petrezselyem (finomra vágva)6szelet
pármai sonka1csomag
vajas tészta50g
vajfrissen őrölt feketebors
Gombasaláta
1csomag
barna shimejii gomba1csomag
fehér shimejii gomba1dl
fehérborecet30g
cukor10g
só1kis csokor
francia petrezselyem leveleiElkészítési lépések
Első lépés
A lime héját lereszeljük, összekeverjük a sóval és a cukorral. Egy kis tepsi aljába szórjuk a keverék felét, ráfektetjük a lazacot és megszórjuk a keverék másik felével. 2 órára hűtőbe tesszük. Hűtőből kivéve leöblítjük, leszárítjuk.
Második lépés
A csiperkét vajon megpirítjuk, majd krémesre turmixoljuk, sózzuk, borsozzuk. Az ördögszekér gombát jól megpirítjuk vajon és a petrezselyemmel együtt a gombapéphez keverjük.
Harmadik lépés
Egymást 1-2 cm-re fedve két soron lefektetjük a sonka szeleteket, elterítjük rajta a gombakeveréket.
Negyedik lépés
A lazacfilét hosszában ketté vágjuk, egymásra fordítjuk, hogy egyforma vastagságú legyen. Ráhelyezzük a gombapépre, és szorosan feltekerjük, hogy a sonka jól körbe ölelje.
Ötödik lépés
Rátesszük a kiterített vajas tésztára, becsomagoljuk, zsírpapírral borított tepsire helyezzük. Kikevert tojással megkenjük, hústűvel megszurkáljuk. 200°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt angolosra sütjük.
Hatodik lépés
A salátához 1 dl vízzel kiforraljuk az ecetet, sót, cukrot, és a még forró lébe szórjuk a gombákat. Legalább 1-2 órán át hagyjuk összeérni. Tálaláskor lecsepegetetjük és a petrezselyemmel keverve tálaljuk.