Lángos Dalnoki Bencétől

Lángos Dalnoki Bencétől
Elkészítési idő90 perc
NehézségKözepes
Adag4

Hozzávalók

MennyiségHozzávalók
TÉSZTÁHOZ:
500g
BL55 liszt
150g
főtt burgonya (áttörve)
100g
tejföl
150ml
tej
5g
cukor
16g
15g
friss élesztő
FELTÉTHEZ:
reszelt vörös cheddar sajt
tejföl
apróra vágott snidling
zúzott fokhagyma

Elkészítési lépések

Első lépés: előkészítés
A főtt burgonyát törd át és hagyd kihűlni. A tejet langyosítsd meg, keverd el benne a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni, amíg az élesztő felfut (kb. 10-15 perc).
Második lépés: tészta készítése
A lisztet szitáld egy nagy tálba. Add hozzá a sót, a kihűlt áttört burgonyát, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Gyúrd össze a tésztát, ha szükséges, adj hozzá még egy kis langyos tejet, hogy lágy, de nem ragacsos tésztát kapj. Takard le a tálat egy tiszta konyharuhával, és hagyd a tésztát meleg helyen kelni, amíg a duplájára nő (kb. 1-1,5 óra).
Harmadik lépés: lángos formázása és sütése
Amikor a tészta megkelt, borítsd lisztezett felületre és gyúrd át óvatosan. Oszd a tésztát egyenlő részekre (kb. 8-10 darab), és formázz belőlük golyókat. Egyenként lapítsd ki a tésztagolyókat kézzel, hogy kb. 1 cm vastag korongokat kapj. Hevíts olajat egy nagy serpenyőben vagy lábasban (az olaj legyen legalább 2-3 cm mély). Sütés előtt húzd szét óvatosan a tésztakorongokat, hogy középen vékonyabbak legyenek. Süsd a lángosokat forró olajban, amíg mindkét oldaluk aranybarnára sül (kb. 2-3 perc oldalanként). Sütés közben folyamatosan forgasd őket, hogy egyenletesen süljenek.
Negyedik lépés: feltétek
A kisült lángosokat papírtörlőre szedd, hogy lecsöpöghessen róluk a felesleges olaj. Kend meg tejföllel, szórd meg reszelt vörös cheddar sajttal, apróra vágott snidlinggel és zúzott fokhagymával ízlés szerint.