Karfiolleves bazsalikomolajjal
Hozzávalók
MennyiségHozzávalók
1kg
karfiol6szál
újhagyma2,5dl
vegán főzőkrém1db
lime100g
pekándió50g
friss bazsalikom2dl
szőlőmagolajsó
Elkészítési lépések
Első lépés
A bazsalikom apróbb leveleiből tegyünk félre pár darabot a tálaláshoz. A bazsalikomolajhoz a nagyobb leveleket és a szárat helyezzük kisméretű aprítóba, és 1,5 dl olajjal felöntve turmixoljuk maximális fokozaton 5 percig, majd szűrjük le.
Második lépés
A leveshez a karfiolrózsákat vágjuk le a szárról, és a lime felének levével ízesített, enyhén sós forrásban lévő vízben főzzük 1 percig. Ezután szedjük ki a forró vízből, és hűtsük le hideg vízben. Tálalás előtt kevés olajon pirítsuk át forró serpenyőben.
Harmadik lépés
A megmaradt szárrészt vágjuk vékony szeletekre, és az újhagyma fehér részével kevés forrázó lében főzzük teljesen puhára. Ezt követően turmixoljuk le jó alaposan, majd passzírozzuk át szőrszitán. Végül főzzük fel a vegán főzőkrémmel és ízlés szerinti mennyiségű vízzel, majd – amennyiben szükséges – ízesítsük még sóval.
Negyedik lépés
Tálaláskor halmozzuk a tányérba a pirított karfiolt, öntsük körbe a levessel, szórjuk meg pirított pekándióval, és csorgassuk meg a zöld olajjal, végül szórjuk meg apróra vágott bazsalikomlevelekkel.