Karfiolleves bazsalikomolajjal

Karfiolleves bazsalikomolajjal
Elkészítési idő35 perc
NehézségKönnyű
Adag4

Hozzávalók

MennyiségHozzávalók
1kg
karfiol
6szál
újhagyma
2,5dl
vegán főzőkrém
1db
lime
100g
pekándió
50g
friss bazsalikom
2dl
szőlőmagolaj

Elkészítési lépések

Első lépés
A bazsalikom apróbb leveleiből tegyünk félre pár darabot a tálaláshoz. A bazsalikomolajhoz a nagyobb leveleket és a szárat helyezzük kisméretű aprítóba, és 1,5 dl olajjal felöntve turmixoljuk maximális fokozaton 5 percig, majd szűrjük le.
Második lépés
A leveshez a karfiolrózsákat vágjuk le a szárról, és a lime felének levével ízesített, enyhén sós forrásban lévő vízben főzzük 1 percig. Ezután szedjük ki a forró vízből, és hűtsük le hideg vízben. Tálalás előtt kevés olajon pirítsuk át forró serpenyőben.
Harmadik lépés
A megmaradt szárrészt vágjuk vékony szeletekre, és az újhagyma fehér részével kevés forrázó lében főzzük teljesen puhára. Ezt követően turmixoljuk le jó alaposan, majd passzírozzuk át szőrszitán. Végül főzzük fel a vegán főzőkrémmel és ízlés szerinti mennyiségű vízzel, majd – amennyiben szükséges – ízesítsük még sóval.
Negyedik lépés
Tálaláskor halmozzuk a tányérba a pirított karfiolt, öntsük körbe a levessel, szórjuk meg pirított pekándióval, és csorgassuk meg a zöld olajjal, végül szórjuk meg apróra vágott bazsalikomlevelekkel.