Jus Dalnoki Bencétől

Alapozó receptjeink újabb fontos darabja a jus. A jus készülhet bármilyen állat húsos csontjából, és illik is a saját húsához kínálni. Hosszan készül, és nem érdemes belőle kis mennyiséget készíteni, ha már nekiállunk, érdemes a fagyasztóba is termelni belőle.

Jus Dalnoki Bencétől
Elkészítési idő5 óra
NehézségKözepesen nehéz
Adag4

Hozzávalók

MennyiségHozzávalók
5kg
húsos csont
10l
víz
40g
paradicsompüré
100g
sárgarépa
100g
petrezselyemgyökér
100g
zellergumó
50g
angol zeller
50g
vöröshagyma
50g
fokhagyma
20szál
kakukkfű
50g
BL55 finomliszt
20g
vaj
750ml
vörösbor

Elkészítési lépések

Első lépés
A csontokat 200 fokos sütőben alaposan mélybarnára megsütjük (kb. 30 perc).
Második lépés
Egy nagy lábas aljában olvasztjuk a vajat, ezen rozsdabarnára pirítjuk a paradicsompürét és a zöldségeket. Amint a paradicsompürét késznek nyilvánítottuk, ráönthetjük a sült csontokat, és felengedhetjük a vízzel. A tepsi aljába pirult anyagokat véletlenül se mosogassuk el, egy kis víz segítségével kaparjuk fel, és öntsük a mártás alaphoz.
Harmadik lépés
A vörösbort forraljuk vissza kb. 100 ml-re, és ezt is öntsük a mártáshoz. A termelődő habot távolítsuk el, és gyöngyözve főzzük 4 órán keresztül.
Negyedik lépés
Amint letelt a főzési idő, szűrjük a mártásunkat, és forraljuk vissza a kellő intenzitásig (ez kb. 0,5-1l között lesz valahol). A forralás utolsó fázisában, nagyon figyeljünk oda, nehogy túl redukáljuk, mert ha utána vízzel pótoljuk, veszítünk a tisztaságából. Ha jól dolgoztunk, gyönyörű, fényes, áttetsző, mélybarna mártást kapunk.
Ötödik lépés
Ezt utólag kedvünkre ízesíthetjük és infúzionálhatjuk akár füstösre egy kis grillezett hússal, vagy akár savanykásabbra, savanyított medvehagymával vagy kapribogyóval.