Hollandi mártás Dalnoki Bencétől

Alapozó témakörünk soron következő alanya a zöldspárga legjobb barátja, a szívemhez legközelebb álló mártás: a hollandi. Elkészítése rendkívül gyors, de könnyen elrontható, kicsit hasonlít a majonézkészítésre.

Hollandi mártás
Elkészítési idő20 perc
NehézségKözepesen nehéz
Adag4

Hozzávalók

MennyiségHozzávalók
750ml
Irsai Olivér száraz fehérbor
2db
egész tojás
100ml
tisztított vagy barna vaj
40ml
almaecet
5szál
kakukkfű
8db
rózsabors
1db
citrom

Elkészítési lépések

Első lépés
A fehérbort, az almaecetet, és a fűszereket, illetve a citrom lehúzott héját, felrakjuk forrni és kb. 1/3-ára redukáljuk.
Második lépés
A klasszikus módon a tojásokat és a redukciót összekeverve, egy kis sóval vízgőz fölött 83-84 fokig habosítjuk, majd a vízgőzről levéve hozzácsorgatjuk a langyos (de semmiképpen sem meleg!) tisztított vajat. Egy pár csepp citromlével állítjuk be a savasságát.
Harmadik lépés
Az én verziómban az összes hozzávaló a thermomixbe kerül, a barnavaj kivételével (én a tisztított vajat jobban szeretem, a mélyebb, diósabb ízű barnavajra cserélni) abban melegítem 83 fokos hőmérsékletig. Ha elérte a hőfokot, akkor csorgatom hozzá a barnavajat, majd szifonba töltöm és egy patron segítségével lágy habot készítek belőle.
Negyedik lépés
Meleg vízfürdőben, holdomatban, melegen tartva sokkal könnyebben beilleszthető ez a verzió az a’la carte szervízbe.