Hideg "tökfőzelék" Dalnoki Bencétől

Hideg
Elkészítési idő90 perc
NehézségKönnyű
Adag4

Hozzávalók

MennyiségHozzávalók
500g
cukkini vagy vajtök
20g
kapor
2db
citrom (lé és héj)
100ml
joghurt
100ml
tejföl
gyömbér (opcionális, ízlés szerint)
só (ízlés szerint)
cukor (opcionális, ízlés szerint)
bors (ízlés szerint)
tökmagolaj (locsoláshoz)
tökmag (díszítéshez)

Elkészítési lépések

Első lépés: a tök előkészítése
Hámozd meg a cukkinit vagy a vajtököt, ha szükséges. Reszeld le a tököt vékony csíkokra vagy kis darabokra.
Második lépés: ízesítés és pácolás
Egy nagy tálban keverd össze a reszelt tököt egy csipet sóval. Hagyd állni kb. 10-15 percig, hogy kiengedje a felesleges vizet. Csepegtesd le a vizet, és óvatosan nyomkodd ki a tökből a további nedvességet.
Harmadik lépés: ízesítés
Finoman aprítsd fel a kaprot, és add a tökhöz. Reszeld le és facsard ki a citromokat, add hozzá mindkettőt a keverékhez. Ha használsz gyömbért, reszelj egy kis mennyiséget és add a tálhoz.
Negyedik lépés: az alap elkészítése
Egy külön tálban keverd össze a joghurtot és a tejfölt. Add ezt a keveréket a tökhöz, és jól keverd össze.
Ötödik lépés: ízesítés
Ízesítsd sóval, borssal és cukorral ízlés szerint. Keverd jól össze.
Hatodik lépés: hűtés
Fedd le a tálat és hűtsd legalább egy órán át, hogy az ízek összeérjenek.
Hetedik lépés: tálalás
Tálalás előtt locsold meg tökmagolajjal. Díszítsd tökmaggal a ropogós textúra érdekében.