Hideg sültzöldség-leves Dalnoki Bencétől

Hideg sültzöldség-leves Dalnoki Bencétől
Elkészítési idő120 perc
NehézségKözepes
Adag4

Hozzávalók

MennyiségHozzávalók
500g
sárgarépa
500g
petrezselyemgyökér
500g
zeller
200g
kápia paprika
2csomó
petrezselyem
500g
padlizsán
200g
csiperkegomba
só (ízlés szerint)
bors (ízlés szerint)
FŰSZERES ALAP:
100g
gyömbér
100g
csiperke
20g
szárított vargánya
citrom (lé és héj ízlés szerint)

Elkészítési lépések

Első lépés: zöldségek előkészítése
Hámozd meg és darabold fel a sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellert nagyobb darabokra. Darabold fel a kápia paprikát, padlizsánt és csiperkegombát nagyobb darabokra.
Második lépés: sütés
Helyezd a feldarabolt zöldségeket egy tepsibe. Locsold meg egy kevés olívaolajjal, sózd és borsozd ízlés szerint. Süsd a zöldségeket 180°C-on kb. 30-40 percig, amíg megpuhulnak és enyhén megpirulnak.
Harmadik lépés: leves készítése
Egy nagy lábasban forralj fel 2-3 liter vizet. Add hozzá a sült zöldségeket a forró vízhez. Áztasd be a szárított vargányát forró vízbe kb. 10-15 percre, hogy megpuhuljon, majd add a vargányát és az áztatóvizet a leveshez. Finoman reszeld le a gyömbért és a csiperkét, majd add hozzá a leveshez.
Negyedik lépés: főzés
Forrald fel a levest, majd vedd le a hőmérsékletet alacsonyra, és hagyd lassan főni kb. 45-60 percig. Majd, ha letelt, szűrd le. Ízesítsd sóval és borssal ízlés szerint.
Ötödik lépés: ízesítés
A főzés vége felé adj hozzá citromlevet ízlés szerint, és aprítsd fel a petrezselymet, majd keverd a leveshez.
Hatodik lépés: tálalás
Tálald hidegen, friss petrezselyemmel és citromhéjjal díszítve, pirított shimejii gombával, zellerspagettivel és friss csiperke szeletekkel.