Hideg sültzöldség-leves Dalnoki Bencétől
Hozzávalók
MennyiségHozzávalók
500g
sárgarépa500g
petrezselyemgyökér500g
zeller200g
kápia paprika2csomó
petrezselyem500g
padlizsán200g
csiperkegombasó (ízlés szerint)
bors (ízlés szerint)
FŰSZERES ALAP:
100g
gyömbér100g
csiperke20g
szárított vargányacitrom (lé és héj ízlés szerint)
Elkészítési lépések
Első lépés: zöldségek előkészítése
Hámozd meg és darabold fel a sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellert nagyobb darabokra. Darabold fel a kápia paprikát, padlizsánt és csiperkegombát nagyobb darabokra.
Második lépés: sütés
Helyezd a feldarabolt zöldségeket egy tepsibe. Locsold meg egy kevés olívaolajjal, sózd és borsozd ízlés szerint. Süsd a zöldségeket 180°C-on kb. 30-40 percig, amíg megpuhulnak és enyhén megpirulnak.
Harmadik lépés: leves készítése
Egy nagy lábasban forralj fel 2-3 liter vizet. Add hozzá a sült zöldségeket a forró vízhez. Áztasd be a szárított vargányát forró vízbe kb. 10-15 percre, hogy megpuhuljon, majd add a vargányát és az áztatóvizet a leveshez. Finoman reszeld le a gyömbért és a csiperkét, majd add hozzá a leveshez.
Negyedik lépés: főzés
Forrald fel a levest, majd vedd le a hőmérsékletet alacsonyra, és hagyd lassan főni kb. 45-60 percig. Majd, ha letelt, szűrd le. Ízesítsd sóval és borssal ízlés szerint.
Ötödik lépés: ízesítés
A főzés vége felé adj hozzá citromlevet ízlés szerint, és aprítsd fel a petrezselymet, majd keverd a leveshez.
Hatodik lépés: tálalás
Tálald hidegen, friss petrezselyemmel és citromhéjjal díszítve, pirított shimejii gombával, zellerspagettivel és friss csiperke szeletekkel.