Hagymás tarte Tatin friss kecskesajttal Dalnoki Bencétől

Egy elegáns, mégis rusztikus francia ihletésű előétel vagy könnyű ebéd: édesen karamellizált salottahagyma, ropogós leveles tészta és friss, lágy kecskesajt harmóniája.

Hagymás tarte Tatin friss kecskesajttal
Elkészítési idő47 perc
NehézségKönnyű
Adag4

Hozzávalók

MennyiségHozzávalók
200g
salottahagyma
1ek
balzsamecet
1tk
kristálycukor
50g
vaj
1csomag
kész leveles tészta
80-100g
friss, lágy kecskesajt (tépve)
1ek
finomra vágott metélőhagyma

Elkészítési lépések

Első lépés
Meghámozzuk a salottahagymákat, majd hosszában félbevágjuk. Ügyeljünk arra, hogy ne essenek szét, mert a szép elrendezés kulcsfontosságú a látványos végeredményhez.
Második lépés
Egy sütésálló kerek formát vagy serpenyőt (kb. 20–22 cm átmérőjű) enyhén kivajazunk. Az aljára szórjuk a sót, a cukrot, meglocsoljuk balzsamecettel, majd elosztjuk rajta a vajdarabokat. Ezután a hagymafeleket vágott felükkel lefelé, esztétikus mintázatban helyezzük el szorosan egymás mellé.
Harmadik lépés
A leveles tésztát kinyújtjuk (ha szükséges), majd akkora kört vágunk belőle, ami éppen befedi a hagymát. Ráfektetjük a hagymákra, és a szélét betűrjük a forma pereme alá.
Negyedik lépés
Előmelegített, 150 °C-os sütőben (alsó-felső sütésen) 25-30 percig sütjük. Amikor a hagyma vajpuha és karamellizált, 200 °C-ra emeljük a hőmérsékletet, és további 10–15 perc alatt ropogósra, aranybarnára sütjük.
Ötödik lépés
A sütőből kivéve 5–10 percig hűlni hagyjuk, majd óvatosan egy tálra borítjuk – így a szép hagymás réteg kerül felülre. A még langyos tarte-ot tépkedett kecskesajttal és metélőhagymával megszórjuk, és frissen tálaljuk.