Hagymás tarte Tatin friss kecskesajttal Dalnoki Bencétől
Egy elegáns, mégis rusztikus francia ihletésű előétel vagy könnyű ebéd: édesen karamellizált salottahagyma, ropogós leveles tészta és friss, lágy kecskesajt harmóniája.

Hozzávalók
MennyiségHozzávalók
200g
salottahagyma1ek
balzsamecet1tk
kristálycukor50g
vaj1csomag
kész leveles tészta80-100g
friss, lágy kecskesajt (tépve)1ek
finomra vágott metélőhagymasó
Elkészítési lépések
Első lépés
Meghámozzuk a salottahagymákat, majd hosszában félbevágjuk. Ügyeljünk arra, hogy ne essenek szét, mert a szép elrendezés kulcsfontosságú a látványos végeredményhez.
Második lépés
Egy sütésálló kerek formát vagy serpenyőt (kb. 20–22 cm átmérőjű) enyhén kivajazunk. Az aljára szórjuk a sót, a cukrot, meglocsoljuk balzsamecettel, majd elosztjuk rajta a vajdarabokat. Ezután a hagymafeleket vágott felükkel lefelé, esztétikus mintázatban helyezzük el szorosan egymás mellé.
Harmadik lépés
A leveles tésztát kinyújtjuk (ha szükséges), majd akkora kört vágunk belőle, ami éppen befedi a hagymát. Ráfektetjük a hagymákra, és a szélét betűrjük a forma pereme alá.
Negyedik lépés
Előmelegített, 150 °C-os sütőben (alsó-felső sütésen) 25-30 percig sütjük. Amikor a hagyma vajpuha és karamellizált, 200 °C-ra emeljük a hőmérsékletet, és további 10–15 perc alatt ropogósra, aranybarnára sütjük.
Ötödik lépés
A sütőből kivéve 5–10 percig hűlni hagyjuk, majd óvatosan egy tálra borítjuk – így a szép hagymás réteg kerül felülre. A még langyos tarte-ot tépkedett kecskesajttal és metélőhagymával megszórjuk, és frissen tálaljuk.