Hagymás rostélyos szarvasgombás burgonyapürével Dalnoki Bencétől

Hagymás rostélyos szarvasgombás burgonyapürével Dalnoki Bencétől
Elkészítési idő1 óra 14 perc
NehézségNehéz
Adag4

Hozzávalók

MennyiségHozzávalók
ROSTÉLYOSHOZ:
4szelet
marha rostélyos (egyenként kb. 180–200 g)
2ek
semleges ízű olaj (pl. napraforgó vagy szőlőmag)
60g
vaj
2-3ág
friss kakukkfű
4gerezd
fokhagyma (héjában, enyhén összenyomva)
Só, frissen őrölt bors
BURGONYAPÜRÉHEZ:
800g
sárga húsú burgonya (pl. Agria)
150g
vaj
2-2,5dl
tej (melegen)
2-3tk
szarvasgombaolaj
Só ízlés szerint
LYONI HAGYMÁHOZ:
3nagy fej
vöröshagyma
3ek
rizsliszt
Olaj a sütéshez (pl. napraforgó vagy repce)

Elkészítési lépések

Első lépés
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, enyhén sós vízben vajpuhára főzzük. Leszűrjük, forrón keverőgépbe tesszük, hozzáadjuk a vajat, meleg tejet és a szarvasgombaolajat. Magas fordulaton krémesre keverjük, majd szitán áttörjük. Melegen tartjuk.
Második lépés
A vöröshagymát félkarikára vágjuk, besózzuk, majd 10–15 percig pihentetjük. Kinyomkodjuk a levét, rizslisztbe forgatjuk, és bő, forró olajban ropogósra sütjük. Papírtörlőn lecsepegtetjük, enyhén megsózzuk.
Harmadik lépés
A húst legalább egy órával sütés előtt kivesszük a hűtőből. Sózzuk, borsozzuk, forró serpenyőben kevés olajon oldalanként kérgesítjük. Ezután hozzáadjuk a vajat, a kakukkfüvet és a fokhagymát, majd a forró vajjal locsolgatjuk.
Negyedik lépés
A hús maghőmérséklete 55 °C legyen – ha szükséges, 100 °C-os sütőben fejezzük be. Legalább annyi ideig pihentetjük, mint amennyit sütöttük.
Ötödik lépés
Tálaláskor a tányér közepére kanalazzuk a burgonyapürét, ráhelyezzük a szeletelt rostélyost, a tetejére halmozzuk a ropogós hagymát. Díszítésként használhatunk friss kakukkfüvet és néhány csepp szarvasgombaolajat.