Hagymás rostélyos szarvasgombás burgonyapürével Dalnoki Bencétől

Hozzávalók
MennyiségHozzávalók
ROSTÉLYOSHOZ:
4szelet
marha rostélyos (egyenként kb. 180–200 g)2ek
semleges ízű olaj (pl. napraforgó vagy szőlőmag)60g
vaj2-3ág
friss kakukkfű4gerezd
fokhagyma (héjában, enyhén összenyomva)Só, frissen őrölt bors
BURGONYAPÜRÉHEZ:
800g
sárga húsú burgonya (pl. Agria)150g
vaj2-2,5dl
tej (melegen)2-3tk
szarvasgombaolajSó ízlés szerint
LYONI HAGYMÁHOZ:
3nagy fej
vöröshagyma3ek
rizslisztOlaj a sütéshez (pl. napraforgó vagy repce)
Só
Elkészítési lépések
Első lépés
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, enyhén sós vízben vajpuhára főzzük. Leszűrjük, forrón keverőgépbe tesszük, hozzáadjuk a vajat, meleg tejet és a szarvasgombaolajat. Magas fordulaton krémesre keverjük, majd szitán áttörjük. Melegen tartjuk.
Második lépés
A vöröshagymát félkarikára vágjuk, besózzuk, majd 10–15 percig pihentetjük. Kinyomkodjuk a levét, rizslisztbe forgatjuk, és bő, forró olajban ropogósra sütjük. Papírtörlőn lecsepegtetjük, enyhén megsózzuk.
Harmadik lépés
A húst legalább egy órával sütés előtt kivesszük a hűtőből. Sózzuk, borsozzuk, forró serpenyőben kevés olajon oldalanként kérgesítjük. Ezután hozzáadjuk a vajat, a kakukkfüvet és a fokhagymát, majd a forró vajjal locsolgatjuk.
Negyedik lépés
A hús maghőmérséklete 55 °C legyen – ha szükséges, 100 °C-os sütőben fejezzük be. Legalább annyi ideig pihentetjük, mint amennyit sütöttük.
Ötödik lépés
Tálaláskor a tányér közepére kanalazzuk a burgonyapürét, ráhelyezzük a szeletelt rostélyost, a tetejére halmozzuk a ropogós hagymát. Díszítésként használhatunk friss kakukkfüvet és néhány csepp szarvasgombaolajat.