Hagymaleves Dalnoki Bencétől

A téli étlapokról nem maradhatnak le a forró, tartalmas levesek. Kevés leves indítja be jobban az ízelőbimbókat, mint a sercegő sajtos krutonnal érkező hagymaleves.

Hagymaleves
Elkészítési idő60 perc
NehézségKözepes
Adag4

Hozzávalók

MennyiségHozzávalók
500g
vöröshagyma
200g
póréhagyma
1fej
fokhagyma
50g
vaj
100ml
fehérbor
2l
alaplé
kakukkfű
fehérborecet
só, bors
kovászos kenyér
kedvünkre való félkemény sajt (gruyere vagy comté)

Elkészítési lépések

Első lépés
A hagymákat félfőre vágjuk, majd egy jó nagy fazékban a vajon elkezdjük pirítani. Ne felejtsük el egyből az elején sózni, ez nagyban meggyorsítja a folyamatot.
Második lépés
Ha lepirult a hagyma, tulajdonképpen egy hagyma dzsemet főzünk belőle. Először felöntjük a fehérborral, ha ezt elforrta annyi vizet öntsünk rá, hogy ellepje a hagymát. Ezt addig ismételgessük, ameddig vajpuha nem lesz a hagymánk.
Harmadik lépés
Ha elkészültünk, a hagymadzsemünk egyik felét tegyük félre, a másik felét engedjük fel a marha alaplével, forraljuk fel, tegyük bele az ecetet, sózzuk, borsozzuk, majd turmixoljuk le az egészet. Szűrés után hozzákeverjük a félretett hagymát. Jó adag finomra vágott kakukkfűvel frissítjük.
Negyedik lépés
A kenyeret felszeleteljük, előpirítjuk egy serpenyőben, majd ráhalmozzuk a reszelt sajtot, grill fokozaton, vagy szalamander alatt rápirítjuk a sajtot. A leves tetejére tálaljuk a krutont.