Hagymaleves Dalnoki Bencétől
A téli étlapokról nem maradhatnak le a forró, tartalmas levesek. Kevés leves indítja be jobban az ízelőbimbókat, mint a sercegő sajtos krutonnal érkező hagymaleves.
Hozzávalók
MennyiségHozzávalók
500g
vöröshagyma200g
póréhagyma1fej
fokhagyma50g
vaj100ml
fehérbor2l
alaplékakukkfű
fehérborecet
só, bors
kovászos kenyér
kedvünkre való félkemény sajt (gruyere vagy comté)
Elkészítési lépések
Első lépés
A hagymákat félfőre vágjuk, majd egy jó nagy fazékban a vajon elkezdjük pirítani. Ne felejtsük el egyből az elején sózni, ez nagyban meggyorsítja a folyamatot.
Második lépés
Ha lepirult a hagyma, tulajdonképpen egy hagyma dzsemet főzünk belőle. Először felöntjük a fehérborral, ha ezt elforrta annyi vizet öntsünk rá, hogy ellepje a hagymát. Ezt addig ismételgessük, ameddig vajpuha nem lesz a hagymánk.
Harmadik lépés
Ha elkészültünk, a hagymadzsemünk egyik felét tegyük félre, a másik felét engedjük fel a marha alaplével, forraljuk fel, tegyük bele az ecetet, sózzuk, borsozzuk, majd turmixoljuk le az egészet. Szűrés után hozzákeverjük a félretett hagymát. Jó adag finomra vágott kakukkfűvel frissítjük.
Negyedik lépés
A kenyeret felszeleteljük, előpirítjuk egy serpenyőben, majd ráhalmozzuk a reszelt sajtot, grill fokozaton, vagy szalamander alatt rápirítjuk a sajtot. A leves tetejére tálaljuk a krutont.