Hagymalekvár Dalnoki Bencétől

Édes-savanyú, karamellizált kísérő sajtokhoz, húsokhoz, szendvicsekhez – vagy akár egy tarte Tatin mellé.

Hagymalekvár Dalnoki Bencétől
Elkészítési idő36 perc
NehézségKönnyű
Adag4

Hozzávalók

MennyiségHozzávalók
500g
lila hagyma
2ek
vaj
2ek
barna cukor
1tk
1ek
balzsamecet
1ek
fehérbor
1tk
friss kakukkfűlevél
Frissen őrölt fekete bors

Elkészítési lépések

Első lépés
Egy nagy lábasban a sertészsír felén lassan aranyszínűre pirítjuk a vöröshagymát, paradicsomot, erős paprikát és fokhagymát. Folyamatosan pótoljuk a vizet, és visszapirítjuk – ez kb. 1–1,5 órát vesz igénybe, míg a hagyma vajpuha és aranybarna lesz.
Második lépés
A marhalábszárat egészben faszénen grillezhetjük a karakteres, enyhén füstös ízért, majd tetszés szerint felkockázzuk.
Harmadik lépés
A köménymagot száraz serpenyőben megpirítjuk, majd mozsárban vagy darálóban finomra őröljük.
Negyedik lépés
A hagymaalaphoz adjuk a paradicsompürét, a húst és az őrölt köményt, majd magas hőfokon pirítjuk, míg a paradicsompüré rozsdabarnává válik, és a hús elveszíti nyers színét.
Ötödik lépés
Ezután hozzákeverjük a fűszerpaprikákat, majd az alaplével felöntjük annyira, hogy ellepje. Lobogva főzzük 2–3 órán keresztül, amíg a hús majdnem teljesen megpuhul.
Hatodik lépés
A burgonyát és a sárgarépát külön megpirítjuk, majd a leveshez adjuk, és készre főzzük.