Hagymalekvár Dalnoki Bencétől
Édes-savanyú, karamellizált kísérő sajtokhoz, húsokhoz, szendvicsekhez – vagy akár egy tarte Tatin mellé.

Hozzávalók
MennyiségHozzávalók
500g
lila hagyma2ek
vaj2ek
barna cukor1tk
só1ek
balzsamecet1ek
fehérbor1tk
friss kakukkfűlevélFrissen őrölt fekete bors
Elkészítési lépések
Első lépés
Egy nagy lábasban a sertészsír felén lassan aranyszínűre pirítjuk a vöröshagymát, paradicsomot, erős paprikát és fokhagymát. Folyamatosan pótoljuk a vizet, és visszapirítjuk – ez kb. 1–1,5 órát vesz igénybe, míg a hagyma vajpuha és aranybarna lesz.
Második lépés
A marhalábszárat egészben faszénen grillezhetjük a karakteres, enyhén füstös ízért, majd tetszés szerint felkockázzuk.
Harmadik lépés
A köménymagot száraz serpenyőben megpirítjuk, majd mozsárban vagy darálóban finomra őröljük.
Negyedik lépés
A hagymaalaphoz adjuk a paradicsompürét, a húst és az őrölt köményt, majd magas hőfokon pirítjuk, míg a paradicsompüré rozsdabarnává válik, és a hús elveszíti nyers színét.
Ötödik lépés
Ezután hozzákeverjük a fűszerpaprikákat, majd az alaplével felöntjük annyira, hogy ellepje. Lobogva főzzük 2–3 órán keresztül, amíg a hús majdnem teljesen megpuhul.
Hatodik lépés
A burgonyát és a sárgarépát külön megpirítjuk, majd a leveshez adjuk, és készre főzzük.