Gulyásleves Dalnoki Bencétől

Gulyásleves Dalnoki Bencétől
Elkészítési idő2 óra 53 perc
NehézségKözepes
Adag4

Hozzávalók

MennyiségHozzávalók
1kg
marhalábszár
3-5ek
sertészsír + további 4 ek a főzéshez
1ek
egész kömény (pirítva, darálva)
1ek
paradicsompüré
1ek
édes fűszerpaprika
1kk
erős fűszerpaprika
2-2,5l
alaplé
350g
vöröshagyma (finomra vágva)
3gerezd
fokhagyma (aprítva)
1db
paradicsom (aprítva)
1db
hegyes erős paprika (aprítva)
300g
burgonya (kockázva)
300g
sárgarépa (karikázva)

Elkészítési lépések

Első lépés
Egy nagy lábasban a sertészsír felén lassan aranyszínűre pirítjuk a vöröshagymát, paradicsomot, erős paprikát és fokhagymát. Folyamatosan pótoljuk a vizet, és visszapirítjuk – ez kb. 1–1,5 órát vesz igénybe, míg a hagyma vajpuha és aranybarna lesz.
Második lépés
A marhalábszárat egészben faszénen grillezhetjük a karakteres, enyhén füstös ízért, majd tetszés szerint felkockázzuk.
Harmadik lépés
A köménymagot száraz serpenyőben megpirítjuk, majd mozsárban vagy darálóban finomra őröljük.
Negyedik lépés
A hagymaalaphoz adjuk a paradicsompürét, a húst és az őrölt köményt, majd magas hőfokon pirítjuk, míg a paradicsompüré rozsdabarnává válik, és a hús elveszíti nyers színét.
Ötödik lépés
Ezután hozzákeverjük a fűszerpaprikákat, majd az alaplével felöntjük annyira, hogy ellepje. Lobogva főzzük 2–3 órán keresztül, amíg a hús majdnem teljesen megpuhul.
Hatodik lépés
A burgonyát és a sárgarépát külön megpirítjuk, majd a leveshez adjuk, és készre főzzük.