Gulyásleves Dalnoki Bencétől

Hozzávalók
MennyiségHozzávalók
1kg
marhalábszár3-5ek
sertészsír + további 4 ek a főzéshez1ek
egész kömény (pirítva, darálva)1ek
paradicsompüré1ek
édes fűszerpaprika1kk
erős fűszerpaprika2-2,5l
alaplé350g
vöröshagyma (finomra vágva)3gerezd
fokhagyma (aprítva)1db
paradicsom (aprítva)1db
hegyes erős paprika (aprítva)300g
burgonya (kockázva)300g
sárgarépa (karikázva)Elkészítési lépések
Első lépés
Egy nagy lábasban a sertészsír felén lassan aranyszínűre pirítjuk a vöröshagymát, paradicsomot, erős paprikát és fokhagymát. Folyamatosan pótoljuk a vizet, és visszapirítjuk – ez kb. 1–1,5 órát vesz igénybe, míg a hagyma vajpuha és aranybarna lesz.
Második lépés
A marhalábszárat egészben faszénen grillezhetjük a karakteres, enyhén füstös ízért, majd tetszés szerint felkockázzuk.
Harmadik lépés
A köménymagot száraz serpenyőben megpirítjuk, majd mozsárban vagy darálóban finomra őröljük.
Negyedik lépés
A hagymaalaphoz adjuk a paradicsompürét, a húst és az őrölt köményt, majd magas hőfokon pirítjuk, míg a paradicsompüré rozsdabarnává válik, és a hús elveszíti nyers színét.
Ötödik lépés
Ezután hozzákeverjük a fűszerpaprikákat, majd az alaplével felöntjük annyira, hogy ellepje. Lobogva főzzük 2–3 órán keresztül, amíg a hús majdnem teljesen megpuhul.
Hatodik lépés
A burgonyát és a sárgarépát külön megpirítjuk, majd a leveshez adjuk, és készre főzzük.