Sóágyon sült gombával töltött hagyma, póréhagyma veloutéval

Sóágyon sült gombával töltött hagyma, póréhagyma veloutéval
Elkészítési idő120 perc
NehézségKözepes
Adag4

Hozzávalók

MennyiségHozzávalók
SÓÁGYHOZ:
1kg
durva tengeri só
1db
tojásfehérje
50ml
víz
HAGYMÁHOZ ÉS TÖLTELÉKHEZ:
6nagy fej
vörös hagyma
2szelet
fehér kenyér (kockázva)
100ml
tej
1db
kis salotta (finomra vágva)
150g
csiperkegomba (apróra vágva)
1ek
vaj
1tk
friss kakukkfű
50g
Comté sajt (reszelve)
Só, frissen őrölt bors
MÁRTÁSHOZ:
1db
kis salotta (finomra vágva)
5cm-nyi
póréhagyma (karikázva)
100ml
száraz fehérbor
200ml
tejszín
1ág
kakukkfű
A sült hagymák külső, pirult levelei
Só, bors

Elkészítési lépések

Sült hagyma
1. A durva sót összekeverjük a tojásfehérjével és a vízzel, majd 1,5–2 cm vastag rétegben elterítjük egy tepsiben.
2. A hagymákat héjjal együtt a sóágyra helyezzük, és előmelegített 180°C-os sütőben 35–40 perc alatt puhára sütjük.
3. A megsült hagymákat hűlni hagyjuk, majd óvatosan leveleire szedjük.
4. A legszebb, kagyló formájú leveleket félretesszük a tálaláshoz.
5. A belső részeket felkockázzuk a töltelékhez, a külső, pirult leveleket pedig félretesszük a mártáshoz.
Töltelék
1. A kenyeret kockákra vágjuk, majd tejbe áztatjuk.
2. A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, hozzáadjuk a finomra vágott salottát, és üvegesre pároljuk.
3. Azonnal hozzáadjuk a tejes kenyeret, és együtt pirítjuk aranybarnára.
4. Beletesszük a pirított gombát, a felkockázott sült hagymabelsőt, a kakukkfüvet és a borsot, majd alaposan összekeverjük.
5. A keveréket a félretett hagymalevelekbe kanalazzuk, a tetejét megszórjuk reszelt Comté sajttal, és 180°C-on sütjük, amíg a sajt aranybarnára olvad és rápirul.
Mártás
1. A sült hagyma külső, pirult leveleit vajon megpirítjuk a salottával és a póréhagymával.
2. Felöntjük a fehérborral, hozzáadjuk a kakukkfüvet, és a felére beforraljuk.
3. Hozzáöntjük a tejszínt, majd lassú tűzön krémes állagúra sűrítjük.
4. Turmixoljuk, leszűrjük, ízesítjük sóval és borssal.
Utolsó lépés
A tányér közepére mártást kanalazunk, ráhelyezünk 2–3 töltött hagymát, és friss zöldfűszerrel díszítjük.