Sóágyon sült gombával töltött hagyma, póréhagyma veloutéval

Hozzávalók
MennyiségHozzávalók
SÓÁGYHOZ:
1kg
durva tengeri só1db
tojásfehérje50ml
vízHAGYMÁHOZ ÉS TÖLTELÉKHEZ:
6nagy fej
vörös hagyma2szelet
fehér kenyér (kockázva)100ml
tej1db
kis salotta (finomra vágva)150g
csiperkegomba (apróra vágva)1ek
vaj1tk
friss kakukkfű50g
Comté sajt (reszelve)Só, frissen őrölt bors
MÁRTÁSHOZ:
1db
kis salotta (finomra vágva)5cm-nyi
póréhagyma (karikázva)100ml
száraz fehérbor200ml
tejszín1ág
kakukkfűA sült hagymák külső, pirult levelei
Só, bors
Elkészítési lépések
Sült hagyma
1. A durva sót összekeverjük a tojásfehérjével és a vízzel, majd 1,5–2 cm vastag rétegben elterítjük egy tepsiben.
2. A hagymákat héjjal együtt a sóágyra helyezzük, és előmelegített 180°C-os sütőben 35–40 perc alatt puhára sütjük.
3. A megsült hagymákat hűlni hagyjuk, majd óvatosan leveleire szedjük.
4. A legszebb, kagyló formájú leveleket félretesszük a tálaláshoz.
5. A belső részeket felkockázzuk a töltelékhez, a külső, pirult leveleket pedig félretesszük a mártáshoz.
2. A hagymákat héjjal együtt a sóágyra helyezzük, és előmelegített 180°C-os sütőben 35–40 perc alatt puhára sütjük.
3. A megsült hagymákat hűlni hagyjuk, majd óvatosan leveleire szedjük.
4. A legszebb, kagyló formájú leveleket félretesszük a tálaláshoz.
5. A belső részeket felkockázzuk a töltelékhez, a külső, pirult leveleket pedig félretesszük a mártáshoz.
Töltelék
1. A kenyeret kockákra vágjuk, majd tejbe áztatjuk.
2. A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, hozzáadjuk a finomra vágott salottát, és üvegesre pároljuk.
3. Azonnal hozzáadjuk a tejes kenyeret, és együtt pirítjuk aranybarnára.
4. Beletesszük a pirított gombát, a felkockázott sült hagymabelsőt, a kakukkfüvet és a borsot, majd alaposan összekeverjük.
5. A keveréket a félretett hagymalevelekbe kanalazzuk, a tetejét megszórjuk reszelt Comté sajttal, és 180°C-on sütjük, amíg a sajt aranybarnára olvad és rápirul.
2. A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, hozzáadjuk a finomra vágott salottát, és üvegesre pároljuk.
3. Azonnal hozzáadjuk a tejes kenyeret, és együtt pirítjuk aranybarnára.
4. Beletesszük a pirított gombát, a felkockázott sült hagymabelsőt, a kakukkfüvet és a borsot, majd alaposan összekeverjük.
5. A keveréket a félretett hagymalevelekbe kanalazzuk, a tetejét megszórjuk reszelt Comté sajttal, és 180°C-on sütjük, amíg a sajt aranybarnára olvad és rápirul.
Mártás
1. A sült hagyma külső, pirult leveleit vajon megpirítjuk a salottával és a póréhagymával.
2. Felöntjük a fehérborral, hozzáadjuk a kakukkfüvet, és a felére beforraljuk.
3. Hozzáöntjük a tejszínt, majd lassú tűzön krémes állagúra sűrítjük.
4. Turmixoljuk, leszűrjük, ízesítjük sóval és borssal.
2. Felöntjük a fehérborral, hozzáadjuk a kakukkfüvet, és a felére beforraljuk.
3. Hozzáöntjük a tejszínt, majd lassú tűzön krémes állagúra sűrítjük.
4. Turmixoljuk, leszűrjük, ízesítjük sóval és borssal.
Utolsó lépés
A tányér közepére mártást kanalazunk, ráhelyezünk 2–3 töltött hagymát, és friss zöldfűszerrel díszítjük.