Gazpacho Dalnoki Bencétől
Hozzávalók
MennyiségHozzávalók
1kg
paradicsom1db
görögdinnye (kis méretű, kb. 1-2 kg)1db
sárgadinnye (kis méretű)1db
kígyóuborka1csomag
angol zeller (kb. 2-3 szál)ízlés szerint 2-3 evőkanál almaecet
ízlés szerint friss bazsalikom (apróra vágva)
ízlés szerint 2-3 evőkanál olívaolaj
Elkészítési lépések
Első lépés: zöldségek és gyümölcsök előkészítése
A paradicsomot vágd kisebb darabokra. A görögdinnyét és a sárgadinnyét magozd ki, hámozd meg, és vágd kockákra. A kígyóuborkát hámozd meg, és vágd kisebb darabokra. Az angol zellert tisztítsd meg, és vágd kisebb darabokra.
Második lépés: összeállítás
Tedd a paradicsomot, görögdinnyét, sárgadinnyét, kígyóuborkát és angol zellert egy nagy tálba vagy turmixgépbe. (A zöldségek egy részét tedd félre a táláláshoz.) Adj hozzá almaecetet, olívaolajat, és apróra vágott bazsalikomot. Turmixold simára a keveréket, amíg homogén állagot nem kapsz, majd csepegtesd át a keveréket egy nedves konyharuhán, hogy kristálytiszta levet kapj.
Harmadik lépés: ízesítés
Ízlés szerint sózd és borsozd a levest. Ha szükséges, adj hozzá még almaecetet vagy olívaolajat az ízlésed szerint.
Negyedik lépés: hűtés és tálalás
Tedd a gazpachót a hűtőbe legalább 2-3 órára, hogy jól lehűljön és összeérjenek az ízek. Hidegen tálald, friss bazsalikommal, zöldségekkel és olívaolajjal díszítve.