Füstölt pisztráng Dalnoki Bencétől

Füstölt pisztráng
Elkészítési idő60 perc
NehézségKözepes
Adag4

Hozzávalók

MennyiségHozzávalók
FÜSTÖLT HAL:
4db
pisztrángfilé
200g
cukor
300g
durva szemű só
BURGONYASALÁTA:
500g
apró szemű újburgonya
4db
tojássárgája
300g
szőlőmag- vagy napraforgóolaj
100g
vászolyi krémsajt
50g
újhagyma
20g
citromlé
1tk
dijoni mustár
só és bors
MARINÁLT HAGYMA:
2db
lilahagyma
30g
cukor
60g
10 %-os ételecet
90g
víz
2g

Elkészítési lépések

Pisztráng:
A cukrot és a sót összekeverjük, és beletemetjük a pisztrángfiléinket bőrével együtt úgy, hogy minden oldalról érintkezzen a sós cukros keverékkel. Fél órán át, visszahelyezzük a hűtőszekrénybe, ha letelt az idő hideg vízzel alaposan leöblítjük, majd leitatjuk. Az így teljesen száraz pisztráng filéket füstölőbe helyezzük, és fél órán át langyos bükkfafüstön füstöljük. A bőrét lehúzzuk és szép szeletkéket vágunk belőle.
Burgonyasaláta:
A burgonyasalátához a burgonyát alaposan megsikáljuk, sós vízben héjastul puhára főzzük. Ha megfőtt, kihűtjük, és felkarikázzuk. A citromlevet a mustárral és a tojássárgájákkal elkeverjük, majd szépen lassan folyamatos keverés közben hozzácsorgatjuk az olajat. Az így készült majonézt sóval, borssal és vászolyi krémsajttal ízesítjük. Ebbe a majonézbe keverjük a felkarikázott burgonyát, olyan óvatosan, hogy ne törjük össze a burgonyaszeletkéket. Az újhagymát hajszálvékonyra karikázzuk, és ezt frissen hozzákeverjük, illetve a zöld részével díszítjük a salátát.
Marinált hagyma:
A lilahagymából cikkeket vágunk, közben felforraljuk az ecetet a cukorral és vízzel, ha felforrt, ráöntjük a lilahagymára, lefóliázzuk és kihűtjük.