Fish & Chips Dalnoki Bencétől
A fish & chips szorosan kötődik az angliai hagyományokhoz. A mai napig a legnépszerűbb street food a szigetországban, de az egész világon közkedvelt. Titka a tökéletesen eltalált ropogós bunda, belül puha és krémes, de kívül ellenállhatatlanul roppanós, és a nagy darabos burgonya. Klasszikus kísérőjével hozom, a remoulade-mártással.
Hozzávalók
MennyiségHozzávalók
500g
tőkehal100g
liszt100g
keményítő6g
sütőpor250ml
sör800g
sárga héjú sütni való burgonya200ml
szőlőmag olaj2db
tojássárgája400ml
szőlőmagolaj20g
mustár200g
tejföl100g
cornichon uborka100g
salottahagyma1csomag
kaporsó
citromlé
porcukor
Elkészítési lépések
Első lépés
A tőkehalakat darabolás után 10 %-os sóoldatba áztatjuk 8 percre. Leitatjuk, majd óvatosan meghintjük őket liszttel. Kikeverjük a tésztát, majd ebbe mártjuk a lisztezett halszeleteket. 180 fokos olajban aranybarnára sütjük őket.
Második lépés
A burgonyát megpucoljuk és nagy cikkekre vágjuk. Levákuumozzuk a szőlőmagolajjal és egy nagy csipet sóval. 90 fokos gőzös sütőben 80 %-os készültségűre gőzöljük 20 percig.
Amint késznek nyilvánítjuk a burgonyát, jeges vízben hűtjük. Tálalás előtt 160 fokos olajban, viszonylag hosszan aranybarnára sütjük, majd sózzuk, ha kedvünk tartja, fűszerezzük is.
Amint késznek nyilvánítjuk a burgonyát, jeges vízben hűtjük. Tálalás előtt 160 fokos olajban, viszonylag hosszan aranybarnára sütjük, majd sózzuk, ha kedvünk tartja, fűszerezzük is.
Harmadik lépés
A remoulade egy alap majonéz készítésével indul. A tojássárgájákhoz keverjük a mustárt és a citromlevet, majd folyamatos keverés mellett csorgatjuk hozzá a szőlőmagolajat. Amikor felvette az összes olajat, hozzákeverjük a tejfölt, beállítjuk az édességét és savasságát, majd belekeverjük a finomra vágott hagymát, cornichont és kaprot.