Fish & Chips Dalnoki Bencétől

A fish & chips szorosan kötődik az angliai hagyományokhoz. A mai napig a legnépszerűbb street food a szigetországban, de az egész világon közkedvelt. Titka a tökéletesen eltalált ropogós bunda, belül puha és krémes, de kívül ellenállhatatlanul roppanós, és a nagy darabos burgonya. Klasszikus kísérőjével hozom, a remoulade-mártással.

Fish & Chips Dalnoki Bencétől
Elkészítési idő60 perc
NehézségKözepes
Adag4

Hozzávalók

MennyiségHozzávalók
500g
tőkehal
100g
liszt
100g
keményítő
6g
sütőpor
250ml
sör
800g
sárga héjú sütni való burgonya
200ml
szőlőmag olaj
2db
tojássárgája
400ml
szőlőmagolaj
20g
mustár
200g
tejföl
100g
cornichon uborka
100g
salottahagyma
1csomag
kapor
citromlé
porcukor

Elkészítési lépések

Első lépés
A tőkehalakat darabolás után 10 %-os sóoldatba áztatjuk 8 percre. Leitatjuk, majd óvatosan meghintjük őket liszttel. Kikeverjük a tésztát, majd ebbe mártjuk a lisztezett halszeleteket. 180 fokos olajban aranybarnára sütjük őket.
Második lépés
A burgonyát megpucoljuk és nagy cikkekre vágjuk. Levákuumozzuk a szőlőmagolajjal és egy nagy csipet sóval. 90 fokos gőzös sütőben 80 %-os készültségűre gőzöljük 20 percig.
Amint késznek nyilvánítjuk a burgonyát, jeges vízben hűtjük. Tálalás előtt 160 fokos olajban, viszonylag hosszan aranybarnára sütjük, majd sózzuk, ha kedvünk tartja, fűszerezzük is.
Harmadik lépés
A remoulade egy alap majonéz készítésével indul. A tojássárgájákhoz keverjük a mustárt és a citromlevet, majd folyamatos keverés mellett csorgatjuk hozzá a szőlőmagolajat. Amikor felvette az összes olajat, hozzákeverjük a tejfölt, beállítjuk az édességét és savasságát, majd belekeverjük a finomra vágott hagymát, cornichont és kaprot.