Fish & Chips

Fish & Chips
Elkészítési idő40 perc
NehézségKözepes
Adag4

Hozzávalók

MennyiségHozzávalók
HAL:
700g
süllőfilé (szálkázva, bőr nélkül)
50g
keményítő
50g
liszt
1db
tojás
1dl
szénsavas víz
ZÖLDSÉGCHIPS:
800g
répa
800g
cékla
800g
zellergumó
60-80g
SÜTÉSHEZ:
1l
jó hőtűrésű olaj
FEKETE MAJONÉZ:
4gerezd
fekete fokhagyma
2dl
majonéz
1/2
lime leve

Elkészítési lépések

Első lépés
A lisztet összekeverjük a keményítővel. Kétharmadát csomómentesre kavarjuk a sóval, szénsavas vízzel és a tojással. A vizet hozzáadva palacsintatészta állagúra elegyítjük. A liszt és keményítő keverékébe forgatjuk az ujjnyi csíkokra vágott, sózott halfiléket. Belemártjuk a tésztába és forró, 170°C-os olajban, 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük.
Második lépés
A zöldségeket meghámozzuk, 1 mm vastag szeletekre vágjuk vagy gyaluljuk, majd zöldségtípusonként, külön-külön alaposan összeforgatjuk 20-30 g sóval. 20 perc után ismét átforgatjuk őket, majd újabb 20 perc után óvatosan kinyomkodjuk a levüket.
Harmadik lépés
Átöblítjük, lecsöpögtetjük, szikkadni hagyjuk, és zöldségfajtaként, kis adagokban, 170°C-os olajban 1/2-1 perc alatt megsütjük a chipseket.
Negyedik lépés
Végül lecsöpögtetjük róluk az olajat. A fekete fokhagymát mozsárban krémesre pépesítjük, majd összekeverjük a majonézzel és a lime levével.