Fish & Chips
Hozzávalók
MennyiségHozzávalók
HAL:
700g
süllőfilé (szálkázva, bőr nélkül)50g
keményítő50g
liszt1db
tojás1dl
szénsavas vízZÖLDSÉGCHIPS:
800g
répa800g
cékla800g
zellergumó60-80g
sóSÜTÉSHEZ:
1l
jó hőtűrésű olajFEKETE MAJONÉZ:
4gerezd
fekete fokhagyma2dl
majonéz1/2
lime leveElkészítési lépések
Első lépés
A lisztet összekeverjük a keményítővel. Kétharmadát csomómentesre kavarjuk a sóval, szénsavas vízzel és a tojással. A vizet hozzáadva palacsintatészta állagúra elegyítjük. A liszt és keményítő keverékébe forgatjuk az ujjnyi csíkokra vágott, sózott halfiléket. Belemártjuk a tésztába és forró, 170°C-os olajban, 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük.
Második lépés
A zöldségeket meghámozzuk, 1 mm vastag szeletekre vágjuk vagy gyaluljuk, majd zöldségtípusonként, külön-külön alaposan összeforgatjuk 20-30 g sóval. 20 perc után ismét átforgatjuk őket, majd újabb 20 perc után óvatosan kinyomkodjuk a levüket.
Harmadik lépés
Átöblítjük, lecsöpögtetjük, szikkadni hagyjuk, és zöldségfajtaként, kis adagokban, 170°C-os olajban 1/2-1 perc alatt megsütjük a chipseket.
Negyedik lépés
Végül lecsöpögtetjük róluk az olajat. A fekete fokhagymát mozsárban krémesre pépesítjük, majd összekeverjük a majonézzel és a lime levével.