Finomfőzelék
Hozzávalók
MennyiségHozzávalók
1csokor
friss zsenge sárgarépa2fej
karalábé150g
cukorborsó vagy zsenge zöldborsó1db
közepes brokkoli1kis csokor
petrezselyemzöld100g
burgonya50g
vaj2dl
tejsó
Elkészítési lépések
Előkészítés
Tisztítsuk meg a zöldségeket, majd a sárgarépát és a karalábét vágjuk hasábokra, a brokkolit szedjük virágokra, a burgonyát pedig kockázzuk fel. A petrezselyemzöldet vágjuk finomra.
Elkészítés
Egy fazékban forraljunk fel 1,5 liter vizet és sózzuk meg. A forrásban lévő sós vízben kezdjük el a feldolgozott zöldségek blansírozását. Ezt a műveletet fajtánként (a répát és a karalábét 1,5-1,5 percig, a brokkolit és a zöldborsót 1-1 percig) végezzük. Ezt követően a kockára vágott burgonyát öntsük fel annyi blansírozásból megmaradt lével, ami ellepi és ebben főzzük puhára, majd pürésítsük teljesen egyneműre. A pürét ízlésünk szerint hígítsuk tejjel és sózzuk. Az így kapott alapban melegítsük át a zöldségeket és végül adjuk hozzá a finomra vágott petrezselymet is. Tálalás előtt vajjal montírozzuk.