Espagnole Dalnoki Bencétől

Folytatjuk a francia klasszikusok szériát, elérkeztünk az espagnole-hoz. Magyarországon csak barna mártásként ismerjük. Ez egy sokkal specifikusabb, inkább lassan sült húsokhoz tálalják a francia bisztrókban, vagy sötétebb raguk alapjaként használják.

Espagnole Dalnoki Bencétől
Elkészítési idő100 perc
NehézségKözepes
Adag4

Hozzávalók

MennyiségHozzávalók
3l
barna alaplé
100g
füstölt császárszalonna
100g
sárgarépa
100g
vöröshagyma
100g
csiperkegomba
50g
paradicsompüré
200g
hámozott paradicsom
30g
fokhagyma
1db
bouquet garni (póréhagyma, petrezselyem, kakukkfű, babérlevél spárgával összekötözve)
50g
vaj
só, bors

Elkészítési lépések

Első lépés
A vajat habzásig melegítjük, majd megpirítjuk rajta a császárszalonnát és a felkockázott zöldségeket. Amint megpirultak, rápirítjuk a paradicsompürét is, majd felöntjük a barna alaplével, és a hámozott paradicsommal. Amint felforrt mehet bele a fűszercsokor is. 1-1,5 órán keresztül főzzük, majd turmixoljuk és átszűrjük egy finom szűrőn.
Második lépés
Ha nem érezzük elég sűrűnek, egy kis liszttel kikevert vajat csipkedünk bele (beurre manier), de ha ezt megtesszük, mindenképpen forraljuk még 5 percet legalább, hogy a nyers lisztes hatását elveszítse.