Boeuf Bourguignon, avagy a Burgundi marha Dalnoki Bencétől

A francia konyha egyik ikonikus fogása, a magyar marhapörkölt francia alternatívája. Igazi téli comfort food.

Burgundi marha Dalnoki Bencétől
Elkészítési idő4 óra
NehézségKözepesen nehéz
Adag4

Hozzávalók

MennyiségHozzávalók
500g
marha stefánia
30g
paradicsompüré
100g
vaj
1l
marhahús alaplé
750ml
vörösbor
200g
vöröshagyma
2db
sárgarépa
200g
csiperkegomba
5gerezd
fokhagyma
20db
apró sárga burgonya
liszt
kakukkfű
só, bors

Elkészítési lépések

Első lépés
A marhát lehártyázzuk és nagyobb kockákra vágjuk. Egy kevés lisztbe forgatjuk, majd a már barnuló vajban egy öntöttvas lábasban magas hőmérsékleten kezdjük pirítani.
Második lépés
Több részletben pirítjuk a húst, hogy igazán jól le tudjon pirulni.
Harmadik lépés
Amint elkészültünk a pirítással, ugyanebben a lábasban pirítsuk meg a vöröshagymát, sózzuk, majd, amikor már üvegesre váltott, adjuk hozzá a paradicsompürét, és ezt is alaposan pirítsuk le, legyen egészen rozsdabarna. Ha elértük a kívánt színt, öntsük rá a vörösbort, majd redukáljuk az 1/3-ára. Tegyük vissza a húst, öntsük fel az alaplével, hogy ellepje. Dobjunk rá egy jó csokor kakukkfüvet, majd fedjük le, és 150 fokos sütőben kb. 1,5-2 óra alatt pároljuk 80-85% puhaságúra. Tegyük bele a nagyobb darabokra vágott zöldségeket, keverjük el benne, és ha szükséges, pótoljuk a folyadékot vízzel. Pároljuk készre a zöldségekkel, állítsuk be a szaft állagát folyadékkal. Burgonyapürével és egy jó pohár vörösborral fogyasszuk.