Boeuf Bourguignon, avagy a Burgundi marha Dalnoki Bencétől
A francia konyha egyik ikonikus fogása, a magyar marhapörkölt francia alternatívája. Igazi téli comfort food.
Hozzávalók
MennyiségHozzávalók
500g
marha stefánia30g
paradicsompüré100g
vaj1l
marhahús alaplé750ml
vörösbor200g
vöröshagyma2db
sárgarépa200g
csiperkegomba5gerezd
fokhagyma20db
apró sárga burgonyaliszt
kakukkfű
só, bors
Elkészítési lépések
Első lépés
A marhát lehártyázzuk és nagyobb kockákra vágjuk. Egy kevés lisztbe forgatjuk, majd a már barnuló vajban egy öntöttvas lábasban magas hőmérsékleten kezdjük pirítani.
Második lépés
Több részletben pirítjuk a húst, hogy igazán jól le tudjon pirulni.
Harmadik lépés
Amint elkészültünk a pirítással, ugyanebben a lábasban pirítsuk meg a vöröshagymát, sózzuk, majd, amikor már üvegesre váltott, adjuk hozzá a paradicsompürét, és ezt is alaposan pirítsuk le, legyen egészen rozsdabarna. Ha elértük a kívánt színt, öntsük rá a vörösbort, majd redukáljuk az 1/3-ára. Tegyük vissza a húst, öntsük fel az alaplével, hogy ellepje. Dobjunk rá egy jó csokor kakukkfüvet, majd fedjük le, és 150 fokos sütőben kb. 1,5-2 óra alatt pároljuk 80-85% puhaságúra. Tegyük bele a nagyobb darabokra vágott zöldségeket, keverjük el benne, és ha szükséges, pótoljuk a folyadékot vízzel. Pároljuk készre a zöldségekkel, állítsuk be a szaft állagát folyadékkal. Burgonyapürével és egy jó pohár vörösborral fogyasszuk.