Burgundi marha
Hozzávalók
MennyiségHozzávalók
ÉTELHEZ:
900g
marhaszegy150g
kolozsvári szalonna1db
vöröshagyma30g
liszt2db
közepes sárgarépa (1,5 cm-es kockákra vágva)szárzeller (1,5 cm-es kockákra vágva)
2gerezd
fokhagyma (finomra vágva)40g
sűrített paradicsom1üveg
száraz testes vörösbor8
apróbb ág friss kakukkfű2db
babérlevél6-7dl
marha alaplé500g
apró csiperkegomba16db
apró salottahagyma40g
vajbors
só
TÁLALÁSHOZ:
50g
barna shimejii gombaszárzeller
zellerzöld
Elkészítési lépések
Első lépés
Vastagfalú, öntöttvas edényben pirítsuk ki az előzőleg 1,5 cm-es kockákra vágott kolozsvári szalonnát, majd szedjük ki és tegyük félre.
Második lépés
Ezt követően a szalonna jól felforrósított zsiradékán (melyhez, ha szükségét érezzük, adhatunk egy kevés jó minőségű olajat) kis adagokban pirítsuk körbe a 4 cm-es darabokra felkockázott húst. Végül pirítsuk át a finomra vágott hagymát és adjuk hozzá a sárgarépa kockákat is.
Harmadik lépés
Tegyük vissza az edénybe a szalonnát a pirított hússal együtt. Keverjük át a liszttel, sűrített paradicsommal, fokhagymával, ízesítsük sóval, kakukkfűvel és frissen tört borssal. Adjuk hozzá a felkockázott zellert, babér leveleket, salottahagymát, végül öntsük fel a vörösborral és annyi alaplével, hogy elfedje az alapanyagokat.
Negyedik lépés
Fedjük le és tegyük 170°C-ra előmelegített sütőbe. 2-3 óra hőkezelés után, amikor a hús már puha, adjuk hozzá a felezett csiperkegombát és amennyiben szükséges, mert nagyon elfőtte a levét, pótoljuk alaplével, majd helyezzük vissza a sütőbe és 10 perc alatt főzzük készre.
Ötödik lépés
Tálaljuk leforrázott barna shimejii gombával, apróra vágott szárzellerrel és zellerzölddel megszórva.