Borjúnyak karfiollal és céklával

Borjúnyak karfiollal és céklával
Elkészítési idő120 perc
NehézségKözepesen nehéz
Adag4

Hozzávalók

MennyiségHozzávalók
800g
borjúnyak
2ág
rozmaring levelei
5-6szál
petrezselyem
0,5dl
fehérbor
2dl
alaplé
fehérbors
liszt
olaj
1db
kis méretű karfiol
150g
vaj
citrom
500g
cékla
1kávéskanál
mustármag
1kávéskanál
almaecet
1kávéskanál
dióolaj
1kávéskanál
cukor

Elkészítési lépések

Első lépés
Vágjuk a húst 4 egyforma szeletre. A szeleteket sózzuk, borsozzuk, mártsuk lisztbe majd forróra hevített serpenyőben, kevés olajon mindkét oldalukon pirítsuk meg. A pirítást követően csökkentsük a hőmérsékletet, illetve öntsük fel a húst a fehérborral és az alaplével. Pároljuk lassú tűzön körülbelül 10 percig.
Második lépés
Végül vegyük ki a húst és a pihentetés ideje alatt a párolásból megmaradt levet forraljuk vissza sűrűre, szórjuk meg a finomra vágott rozmaringgal és a petrezselyemmel, majd forgassuk át benne a szeleteket.
Harmadik lépés
A karfiol közepéből – a szárával együtt – vágjunk két szeletet, ezeket felezzünk tovább. Az így kapott 4 szeletet és az egyforma darabokra aprított maradék karfiolt tegyük forrásban lévő sós vízbe és főzzük 1,5 percig.
Negyedik lépés
Szűrés után a darabolt karfiolból vajjal kikeverve készítsünk pürét, míg a szeleteket kevés vajon, forró serpenyőben mindkét oldalukon pirítsuk meg. A mustármagot főzzük meg majd az almaecettel, a dióolajjal, a cukorral és a sóval készítsünk öntetet, melyben átforgatjuk az előzőleg megsütött és meghámozott cékla cikkeket.