Birsalma „pite”, citromverbéna, vaníliamártás Dalnoki Bencétől

Birsalma „pite”, citromverbéna, vaníliamártás Dalnoki Bencétől
Elkészítési idő120 perc
NehézségKözepesen nehéz
Adag4

Hozzávalók

MennyiségHozzávalók
BIRS "BONBON":
200g
birsalma
100g
birsalmasajt
cukor
fahéj
szegfűszeg
vanília
citromverbéna
agar agar
leveles lap
porcukor
VANÍLIAMÁRTÁS:
100ml
tej
100ml
tejszín
2db
tojássárgája
1db
vaníliarúd
20g
kristálycukor
40g
vaj
1csipet

Elkészítési lépések

Első lépés
A bonbonhoz a birsalmát meghámozzuk, és felrakjuk főzni a fűszerekkel. Amint megfőtt, még forrón turmixoljuk, és pürét csinálunk belőle. Ehhez keverjük az apró kockára vágott birsalmasajtot és a citromverbénát. Tetszőleges formába töltjük, majd kifagyasztjuk.
Második lépés
A főzővizet sem dobjuk ki. 100 ml folyadékhoz 1 g agar agart forralunk, és ebbe mártjuk a még fagyos bonbonokat.
Harmadik lépés
A leveles lapokat sok porcukorral, súlyozva sütjük, szép barna karamellszínűre.
Negyedik lépés
Az angol krémhez a tejet, tejszínt és a vaníliát felforraljuk, majd hozzácsorgatjuk a tojás-cukor keverékhez. 83 fokig melegítjük vízgőz felett. A végén a vajat is hozzáadjuk. Jégágyon hűtjük, ha lehűlt ismét megnézzük az állagát, ha szükséges, tejjel hígítjuk.
Ötödik lépés
Felépítjük a „pitét”, majd köré csorgatjuk a vaníliamártást, ehető virágokkal és verbénával díszítjük.