Pontypatkón innen, halászlén túl

Olvasási idő : 9 Perc
Pontypatkón innen, halászlén túl

Sütve, főzve, rántva, bundában, decemberben a halak a hónap sztárjai - Koncz János, a METRO kategóriaszakértője segít jobban megismerni az ünnepeltet. 

Egész évben legyen halszezon!

A halfogyasztás az egészséges táplálkozásra való törekvés részeként tört egyre szélesebb utat magának a magyar gasztronómiában, és bár egyre többen és egyre gyakrabban esznek a legkülönfélébb receptek szerint elkészített halas fogásokat, mégis az éves halfogyasztásnak 35-40%-a köthető a karácsonyhoz.

A halfogyasztás terjedésében két meghatározó trend játszik nagy szerepet: az egyik az egészségtudatosság, a másik a környezettudatosság, azaz a felelős fogyasztás. A halakat alacsony kalória- és koleszterintartalmuk, valamint a bennük található esszenciális olajak teszik könnyen emészthető egészséges fogásokká. A METRO áruházak halkínálatának különleges vonzerőt jelentenek a felelős gazdaságból származó termékek, melyek száma örvendetesen emelkedik. Egyértelműen azt tapasztaljuk, hogy többen fogyasztanak halat, vagy tenger gyümölcsét tartalmazó ételeket, legyen az egy családi asztalnál elfogyasztott ebéd, vagy egy étteremben rendelt fogás. - részletezi a szakember. – Itt az ideje a hal szezonalitásának mítoszával leszámolni a vendéglátásban is, hiszen a folyamatos ellátásnak és az egész évben elérhető választéknak hála ma már nem tekinthető idényjellegűnek ez a termékcsoport. Ennek ellenére a halfogyasztás csúcsait a grillszezon, a vízparti nyaralásidény és az év végi ünnepek jelentik.

 

Kedvenc halaink

A rántott pontypatkó és a pontyból készült halászlé némi túlzással sokáig szinte konkurencia nélküli főszereplője volt a karácsonyi halas fogásoknak. Szerencsére a vendéglátás egyre bátrabban használ más halfajtákat is akár az ünnepi, akár a hétköznapi menüben, és ez visszahat a vendégek preferenciáira. A pontyot népszerűségben a szálkában szegény, könnyen filézhető szürkeharcsa, valamint tenyésztett testvére, az afrikai harcsa előzi meg. A hazai édesvízi fajták közül a pisztráng is népes rajongótáborral bír, a belőle készült fogások nem hiányozhatnak az ünnepi kínálatból. Bár kevésbé széles körben ismert fajta, de őshonos magyar halak kedvelői nem véletlenül beszélnek szuperlativuszokban a fogassüllőről: a METRO fenntartható forrásból kínálja ezeket a halakat.

Ami a tengeri halakat illeti, Koncz János szerint e termékkörben még mindig a lazac a favorit, de egyre népszerűbbek a tengeri hal filék, amelyek nem tartalmaznak szálkát. Ilyen például a tőkehal filé, királyhal filé és egyes sügér filék. A vendéglátóhelyek bővülő halétel-kínálata részben annak is köszönhető, hogy a magas feldolgozottsági szintű haltermékek az elvárható magas minőségben érhetők el.

 

Könnyű, energiahatékony, sokoldalú

Általános tapasztalat, hogy – az egészségtudatosság jegyében – a vendéglátóhelyeken egyre népszerűbb a könnyű halételek fogyasztása.  A halételeknek azonban a nyilvánvaló pozitív egészségügyi hatásukon túl vendéglátói oldalról is vannak előnyei: a húsokhoz képest gyorsabban, kisebb energiaigénnyel készülnek el, így rövidebb idő alatt szervírozhatóak a vendégeknek. – mutatott rá a szakember – Ráadásul az elkészítési lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen! Napjaink szakácsai lépést tartva a korszellemmel folyamatosan csiszolják tudásukat: ennek köszönhetően a csodálatos ételkölteményekkel találkozhatunk az éttermekben és a különböző gasztroblogokon. A tanulásra mindamellett a METRO Gasztroakadémia is nyújt alternatívát: budaörsi áruházunk tankonyhájában neves séfektől lehet különböző szakmai trükköket, esetleg egy új ötletet megtanulni, hazavinni.

 

Küszöbön a tenger gyümölcsei új reneszánsza?

Ha a nemzetközi, csúcsgasztronómiai trendeket nézzük, talán nem véletlen, hogy a Bocuse d’Or szakács világverseny 2023. januári lyoni döntőjében az ördöghal, a Szent Jakab kagyló (fésűkagyló), valamint az fekete kagyló egyaránt kötelező alapanyagok (természetesen mindegyik kapható a METRO áruházakban). 2005 óta először emelik ki a nemzetközi megmérettetésen a tenger gyümölcseit. A szakács világverseny újításai és preferenciái eddig rendre megjelentek előbb a fine dining, majd a magasabb kategóriájú vendéglátóhelyeken keresztül egészen a középkategóriás helyek kínálatában. Mindezek alapján bízhatunk benne, hogy a tenger gyümölcseinek csillaga felemelkedőben van.

 

Változó vendéglátói igények, változó megoldások

A METRO kínálatának a kezdetek óta ékköve a halosztály. "Amellett, hogy igen nagy termékválasztékot biztosítunk partnereinknek, nagy hangsúlyt fektetünk a fenntarthatóságra is. Csak minősített beszállítókkal dolgozunk, nagyon szigorú minőségbiztosítási támogatással és nyomon követessel." – ecseteli a kínálat előnyeit Koncz János. A friss hal csoport közel 110 féle friss édesvízi és tengeri halat, élő kagylókat, osztrigákat, valamint nyers és főtt rákokat, sóval tartósított algákat foglal magába. A fagyasztott haltermékek között találhatók meg azok a haltermékek is, amelyeket frissen nehezen, vagy egyáltalán nem lehet beszerezni. A kényelmi haltermékek már fogyasztásra készek: például sushik, kaviárok és füstölt haltermékek. A halosztály kínálatát azok a professzionális konyhatechnikai eszközök és kiegészítők teszik teljessé, melyek lehetővé teszik az igényes feldolgozást is: például sushi készítők, tengeri algalapok vagy filézőkések.