Kétcsillagos tatai fine dining

Hagyomány a METRO-ban, hogy a csúcsminőségű alapanyagokhoz hasonlóan a csúcsminőséget elismerő Michelin-plaketteket is mi juttatjuk el a legjobb magyar éttermeknek.

Kétcsillagos tatai fine dining

2022-ben első ízben térképezte fel a Michelin Guide a teljes magyar gasztronómiai kínálatot, s ennek köszönhetően vidéki éttermek is reflektorfénybe kerültek a novemberi díjátadón. A tatai Platán Gourmet Étterem valódi történelmet írt, hiszen magyar vidéki étteremként rögtön két csillaggal került fel a csúcsgasztronómia világtérképére; a lazább hangulatú Platán Bisztró pedig Michelin Tányért, azaz ajánlást kapott a gasztro-útikalauzban. Pesti István, a Platán Gourmet konyhafőnöke a METRO Gasztroakadémiában otthonra lelt V. Czifray-versenykurzuson zsűritagként működött közre. A versenykurzus november 7-i fordulójának egyik szünetében Thierry-Guillon Verne, a METRO Magyarország vezérigazgatója, valamint Bősze Ákos, a vállalat HORECA üzletágfejlesztési vezetője átadta neki a Platán Gourmet és a Platán Bisztró elismeréseit tanúsító Michelin-táblákat. Pesti István egy rövid interjút is adott blogunknak.

 

METRO: Nem ez az első Michelin-csillag, amihez az Ön neve fűződik.

 

Pesti István: Tulajdonképpen a második és a harmadik. Nyolc évvel ezelőtt a Tanti Étteremmel már behúztunk egy Michelin-csillagot, a Platán Gourmet pedig most rögtön kettőt kapott.

 

METRO: Már tavasszal folytak a találgatások a lehetséges díjazottak kilétét illetőleg, és már akkor felmerült a Platán neve. Hogy élte ezt meg?

 

Pesti István: Jóleső érzés volt, hogy egyáltalán benne lehettünk abban a pár vidéki étteremben, akiknek a neve akkor felmerült. Ez egyszersmind felelősséget is jelent, hiszen nem lehet előre készülni a Michelin-csillagra, arra pedig végképp nem, hogy egyszerre kettőt kapunk. Lényegében a nulláról indulva, meglepően rövid idő alatt jutott el idáig a Platán Gourmet, hiszen ebben a formában alig másfél éve működünk. Felemelő élmény, hogy első Michelin-csillagos magyar vidéki étteremként egyből két csillagot elnyertünk.

 

METRO: Bemutatná a csapatát?

 

Pesti István: A konyhai csapat velem együtt öt főből áll, de az eredmények a teljes stáb elhivatottságát dicsérik, hiszen a szervizben és a háttérben folyó munka pótolhatatlan. A közvetlen munkatársaim Prónik Balázs, Szabó Kevin, Sáhó Lilla és Kiprich Lorina; de meg kell említeni Fábián Krisztiánt, aki a szervizben serénykedik, és Kiss Ferenc somelliert is. Feleségem, Pesti-Kovács Krisztina is értékes háttértámogatást nyújtott, az étterem indításába pedig komoly energiákat fektetett; most azonban nemrég született gyermekünket gondozza. Még jó ideig sorolhatnám a neveket, mert a két Michelin csillag elérésében sok embernek rengeteg munkája van.

 

METRO: Mi a vendéglátóhely koncepciója?

 

Pesti István: A Platán Gourmet jelenlegi formájában alig másfél éve működik, de természetesen nem előzmények nélkül lépett a magyar gasztronómia színpadára. A Platán egyfajta ernyőként működik Tatán, több vendéglátó egységgel, az igényes, kompromisszummentes gasztronómia művelésének céljával. A Platán Udvarház és a Platán Utca szálláshelyeket kínál, az Esterházy Kastélyban kávézónk működik, de van cukrászdánk és pékségünk is. A Platán Étterem már korábban is létezett, de pár éve egy lazább hangulatú bisztró kezdett el benne működni. Szép lassan kettévált ez a két vonal, és az éttermet a csúcsgasztronómia rajongóinak igényei alapján alakítottuk át az Udvarházban. Így indult a Platán Gourmet. Az étterem a magyar vidéki vendéglátás presztízsét hivatott emelni, a fine dining kínálat mellett pedig egy sajátos gasztro-színházba invitál. Az ételkompozíciók a megvilágított séfasztalon készülnek, így a vendég pontosan figyelemmel követheti, mi, hogyan kerül a tányérjára.

 

METRO: A beszélgetésre a Czifray-versenykurzus egyik fordulóján kerítettünk sort a Gasztroakadémián, melyen zsűritagként működik közre, de ezen kívül METRO-hoz több szálon kötődik. Elmondaná, melyek ezek?

 

Pesti István: Szakmai szervezetek programjai, oktatások és bemutató főzések, versenyek miatt gyakran megfordulok a METRO Gasztroakadémián, már ismerősen mozgok az oktatókonyhában. Beszállítóként pedig szerintem a METRO megkerülhetetlen a vendéglátás számára, kiváltképp, ha magas minőségű alapanyagokat szeretnénk. Rendszeresen rendelünk az áruházak kínálatából.

 

***

A METRO 2022. novemberben folyamatosan szállítja ki az ikonikus tűzzománc táblákat a Michelin Guide által méltatott vendéglátóhelyeknek. Szívből gratulálunk a nyerteseknek!

 

A Michelin Guide 2022-ben 62 magyar szereplővel gazdagodott.

 

Két Michelin-csillag:

  • Platán Gourmet, Tata
  • Stand, Budapest

 

Egy Michelin-csillag:

  • 42, Esztergom
  • Rumour, Budapest
  • Babel, Budapest
  • Borkonyha Winekitchen, Budapest
  • Costes, Budapest
  • essência, Budapest
  • Salt, Budapest

 

BIB Gourmand:

  • Anyukám Mondta, Encs
  • Casa Christa, Balatonszőlős
  • Kistücsok, Balatonszemes
  • Macok, Eger
  • Mór24, Balatonfüred
  • Sparhelt, Balatonfüred

 

Zöld csillag a fenntartható gasztronómiáért:

  • Almalomb, Hosszúhetény
  • Graefl Major Kétútköz, Poroszló
  • Onyx Mühely, Budapest
  • Salt, Budapest

 

Különdíjak:

  • Welcome and Service Award: Kvaszniczáné Marjai Flóra és Kvasznicza Ferenc, Pajta, Őriszentpéter
  • Sommelier Award: Langó Tamás, a turai BOTANIQ Kastélyban található Clarisse étterem
  • Young Chef Award: Mizsei János (Mák étterem, Budapest)

 

Ajánlott éttermek (Tányér):

  • 67 Sigma, Székesfehérvár
  • 84 Bisztró, Kapolcs
  • A Konyhám Stúdió 365, Fonyód
  • Alabárdos, Szeged
  • Alkimista Kulináris Műhely, Szeged
  • Almalomb, Hosszúhetény
  • Arany Kaviár, Budapest
  • Avalon, Miskolc
  • Clarisse, Tura
  • Costes Downtown, Budapest
  • FELIX Kitchen & Bar, Budapest
  • füge, Tihany
  • Graefl Major Kétútköz, Poroszló
  • Hoppá! Bistro, Budapest
  • Horgonyzó Kisvendéglő, Tiszalök
  • Hosszú Tányér, Hosszúhetény
  • IKON, Debrecen
  • Kővirág, Köveskál
  • Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely
  • LAMAREDA, Győr
  • Laurel, Budapest
  • Lokal47, Kéthely
  • Mák, Budapest
  • Morzsa, Pécs
  • Natura Hill, Zebegény
  • Neked Főztem, Zánka
  • Nobu Budapest, Budapest
  • Onyx Műhely, Budapest
  • Öreg Prés, Mór
  • Pajta, Őriszentpéter
  • Pasztell, Budapest
  • Platán Bisztró, Tata
  • Rézmozsár, Kiskunhalas
  • Rókusfalvy Fogadó, Etyek
  • Rutin, Budaörs
  • Sauska 48, Villány
  • Spago by Wolfgang Puck, Budapest
  • St. Andrea, Budapest
  • Stand25 Bisztró, Budapest
  • Textúra, Budapest
  • Tihanyi Vinarius, Tihany
  • Umo, Budapest
  • Végállomás Bistro&Wine, Miskolc
  • Víg Molnár Csárda, Csopak
  • Villa Kabala, Szigliget
  • Zelna Borbár és Vinotéka, Balatonfüred
  • Zip’s, Miskolc