Túl a buborékon: pezsgővilág

Olvasási idő : 5 Perc
Túl a buborékon: pezsgővilág

A pezsgő az ünnepek nélkülözhetetlen kelléke, sőt, jelenlétével bármilyen alkalmat ünnepivé varázsol. Míg a borfogyasztásban már többé-kevésbé kialakult a fogyasztói tudatosság, a pezsgőkultúra korántsem ilyen elterjedt Magyarországon. Szerencsére a nyitottság megvan hozzá – ha csak az első lépés hiányzik, az alábbi gyorstalpaló tudásának birtokában bárki bátran belevetheti magát a pezsgőkalandba! Ráadásul a METRO-ban a bőség zavarával küzdhetsz a kóstolósor összeállításánál.

 

A legfontosabb: mitől lesz buborékos? 
A pezsgő buborékjai a bor másoderjesztésével kerülnek az italba. Kétfajta másoderjesztési eljárás létezik: a hagyományos pezsgőkészítés során a másoderjesztés a palackban folyik, míg a modern módszer szerint egy erre a célra szolgáló tartályban (tank) érlelik készre a pezsgőt. 

Mi a különbség a palackos és a tartályos erjesztésű pezsgő íze között? 
A tartályos (tank) érleléssel a buborékok hegyesek, ropogósak lesznek az italban, a pezsgő íze pedig friss és gyümölcsös lesz. Aki krémesebb, lágyabb ízélményre vágyik a pezsgő fogyasztása során, az válassza a hagyományos, palackos érlelésű pezsgőt, ami élesztősebb, mély ízzel kecsegtet. Kóstolás nélkül azonban ne kötelezd el magadat egyik pezsgőfajta mellett sem: igyál ilyet is, olyat is, és döntsön az ízlelésed!

A Champagne a pezsgő szinonimája? 
Minden Champagne pezsgő, de nem minden pezsgő Champagne. A Champagne egy olyan szigorúan eredetvédett pezsgőfajta, amit kizárólag Franciaország Champagne nevű megyéjében készítenek. A régió sajátos mikroklímája adja ennek a nemes italnak az összetéveszthetetlen ízét, de a megfelelő környezet még édeskevés a Champagne-hoz: nagyon szigorú pezsgőkészítési normáknak kell megfelelni a szőlőfajták házasításától a seprő eltávolításának módjától a palackozásig. Mindezeket a „Méthode Champenoise” foglalja össze, és ha el is készült a nedű, még mindig elbukhat a kóstolási teszten. Mindezek miatt a Champagne pezsgők a prémium kategóriába tartoznak – a METRO saját márkás Veuve Pelletier Champagne-ja valószínűleg a legjobb ajánlat a piacon, keresd az áruházakban!

A Prosecco és a Cava is pezsgő? 
A francia Champagne-hoz hasonlóan Olaszországnak és Spanyolországnak is megvan a maga eredetvédett pezsgője: a Prosecco az olasz pezsgőkultúrát dicséri, míg a Cava (ejtsd: káva) a spanyolét. A Prosecco tank erjesztéssel készül Olaszország északkeleti tartományaiban, az előírás szerint 85%-ban glera szőlőfajtából, és a házasítás maradék 15%-át is kizárólag bizonyos helyi szőlőfajták képezhetik. A végeredmény egy kirobbanóan gyümölcsös, ropogós és vidám habzóbor!
A spanyolok büszkeségét, az izgalmas és karakteres Cavát Katalóniában készítik hagyományos palackos érleléssel, alapját leggyakrabban három helyi szőlőfajta képezi. Jó hír, hogy a METRO rendelkezik saját márkás Proseccóval (Corner Prosecco) és Cavával is (Visiega Cava), ezért kiemelkedően jó ár-érték arányban vásárolhatók meg nálunk!

Mit kóstoljak meg kezdő pezsgőzőként, amiben biztosan nem fogok csalódni? 
A METRO pezsgőkínálata magas minőségi elvárások mentén lett kialakítva, és áruházi borszakértőink szívesen adnak tanácsot egyéni preferenciáid megismerését követően a vásárláshoz. A két fő érlelési eljárás és a három fő árkategória szerint azonban összeállítottunk egy-egy pezsgősort, amivel felfedezheted ezt az ellenállhatatlanul elegáns, mégis játékos italt! 

Tartályosok
A tartályos érlelés belépő kategóriában a Szovjetszkoje Igrisztoje és a BB pezsgők megadhatják az alapot a pezsgőkkel való ismerkedésnek. A közepes árfekvésű tank pezsgők közül a Törley és a Natara pezsgőmárkák stabil és megbízható minőséget képviselnek. A Proseccót is tartályban érlelik, és ebben az árkategóriában a Corner Prosecco a METRO saját márkáira jellemző jó ár-érték arányban lehet a tiéd. Ha emlékezetes élményre vágysz, válassz egy prémium pezsgőt a Paulus, a Laposa és a Feind Pincészetek palackjai közül! 

Palackosok
A hagyományosan érlelt pezsgők belépő kategóriájának királya a nagy hagyományokkal rendelkező Hungária Pezsgő, amivel megalapozhatod a viszonyodat a palackos erjesztésű pezsgők ízvilágához. Innen egy nagy ugrást kell tennünk, mert a palackos erjesztésű pezsgők általában a prémium italok között szerepelnek: a hazai borászatok közül a Gróf Degenfeld, a Fehérvári Borbirtok és a Kreinbacher Pincészet készít hagyományos eljárással kiemelkedő minőségű pezsgőt. A spanyol Visiega Cava és a francia Veuve Pelletier Champagne az import, prémium pezsgőkülönlegességek közül elérhető árkategóriát képviselnek (mindkettő a METRO saját márkás terméke).