Mediterrán bőségtál
Bodor András, a METRO hal beszerzési vezetője szerint egyáltalán nem elrugaszkodott ötlet, hogy karácsonykor – akár a tengerparti vakációt felidézve – tenger gyümölcseiből legyen a főfogás! Ezek az alapanyagok a METRO-áruházakban könnyen hozzáférhetőek, felhasználásuk pedig a közhiedelemmel ellentétben nem igényel komolyabb konyhai felkészültséget, mégis exkluzív élményt nyújtanak, az ünnep fényét nagyban emelve. „A METRO áruházakban egész évben száznál is több halat, halterméket és tenger gyümölcsét lehet vásárolni frissen, fagyasztva és kényelmi termékként. Mindössze néhány egyszerű szabályra kell figyelni a „herkenyűk” elkészítése során, hogy látványban és ízben egyaránt lenyűgöző, mediterrán hangulatú bőségtálat helyezhessünk a karácsonyi asztalra.” - fogalmaz Bodor András.
A rákokat ne süssük túl
Magyarországra a rákok a távolkeletről vagy Dél-Amerikából érkeznek, így itthon szinte csak fagyasztott vagy fagyasztásból felengedett (defrost) rákot lehet kapni. A kettő közül egyértelműen a fagyos lesz a frissebb, így érdemes azt vásárolni. Ha például előfőzött, tisztított rákokat veszünk a METRO mirelit kínálatából, mindössze annyi a teendőnk, hogy felengedés után szárazra töröljük, magas hőmérsékleten mindkét oldalát lepirítjuk vaj és olívaolaj keverékén, és apróra vágott fokhagymát adunk hozzá (a METRO Chef aprított fokhagymával sok időt megspórolunk). Tévhit, hogy a rákot minél tovább sütjük, annál puhább, omlósabb lesz – valójában a túlsütés teheti gumis állagúvá. A lepirított rákot száraz fehér borral felengedjük, fél citrom levével ízesítjük, majd rövid párolás után sózzuk, borsozzuk, friss petrezselyemmel tálaljuk. A megmaradt, isteni finom szósz ne vesszen kárba, főzzünk mellé tésztát, vagy kínáljunk hozzá bagettet.
A polipot fejjel lefelé főzzük
A nyolckarú lábasfejűt szintén fagyasztva lehet kapni a METRO-ban: egész polipot vagy előfőzött polipcsápokat egyaránt vehetünk ehhez a fogáshoz. Az egész polipot kiengedést követően helyezzük fejjel lefelé egy lábasba, adjunk hozzá egy félbevágott citromot, és főzzük 40-60 percig. Miután leszűrtük, az első dolgunk legyen a kemény csőrszerű szájszerv kimetszése. Látványos fogásunk lesz, ha a polip karjait egyben sütjük meg: előbb olívaolaj és vaj keverékén pirítjuk, sózzuk, ízlés szerin fokhagymával, chillivel, citrommal ízesítjük. Remekül illik hozzá a petrezselymes krumpli.
A feketekagyló nem luxus
Mivel a kagylókat frissen, tisztítva, előzetesen kiválogatva fagyasztják, ezekből is érdemes mirelit terméket vásárolni – a legegyszerűbb választás a sokoldalúan felhasználható és olcsó feketekagyló. Fagyosan dobjuk a forró serpenyőbe a kagylót, pirítsuk le olívaolajon, adjunk hozzá fokhagymát, és pároljuk a levében egészen addig, míg el nem forrta azt szinte teljes egészében. Ekkor öntsük fel száraz fehérborral, pároljuk egy-két percig. Ha esetleg maradtak ki nem nyílt kagylók a serpenyőben, azokat dobjuk ki. A kagylókat és a szószt frissen főtt spagettivel forgassuk össze. Használhatunk részben vagy egészben héj nélküli kagylóhúst is, mely szintén kapható a METRO mirelitosztályán.
Bundában az igazi
A rántott tenger gyümölcsei igazi jolly jokerek, maximálisan elő vannak készítve, feltálalva pedig pont olyanok, mintha tengerparti vendéglőben rendelték volna őket. Legyen szó torpedó rákról, tintahal karikáról, vagy leveles tésztába tekert rákról, elkészítésükkor a trükk mindössze annyi, hogy kiolvasztás nélkül, fagyosan dobjuk a forró olajba a termékeket, és ne süssük túl: amint elérték az aranybarna színt, már vehetjük is ki őket a serpenyőből. Különböző mártogatósokkal és ropogós zöldségcsíkokkal tálaljuk.
Halból prémiumot
A mediterrán bőségtál mellett a hagyományosabb ízeket kedvelőknek kínálhatunk egy ínycsiklandó halas fogást, melyhez METRO Premium aranydurbincsot használjunk. Ezeket a halakat a horvátországi Vir sziget mellett tenyésztik kifejezetten a nagykereskedelmi lánc számára méltányos keretek közt: többek között feleannyi halat tartanak a tenyészketrecekben, mint más a hagyományos haltenyészetekben, és fenntartható forrásból származó táppal etetik őket. Az Adria hűvös vízének és a tartási körülményeknek köszönhetően a METRO Premium aranydurbincsoknak feszes textúrájú, ízletes húsa van, és a vad durbincsokhoz megtévesztően hasonló íze. Az aranydurbincs egyszerű és nagyszerű fogás: a teljesen megtisztított halat mindkét oldalán irdaljuk, alaposan sózzuk, a hasüregébe pedig citromot, fokhagymát és rozmaringot teszünk, majd mehet is a sütőbe! 180 fokos sütőben, sütőpapíron 20 perc alatt készre sül, és szemgyönyörködtető, illatos sült halat tálalhatunk.