Bortippek az ünnepi őrülethez
Az év végi általános lótás-futásban szívet-lelket csendesítő oázis lehet egy-egy kiváló bor. De miért is kellene megőrülni az ünnepek alatt? Íme néhány időnyerő gasztrotanács, melyek segítenek lenyűgözni a vendégsereget! Az ünnepi ízharmóniák non plus ultrája például alig két perc előkészítést igényel: kékpenészes sajtot és dióbelet halmozunk egy tálra, és tokaji aszút kínálunk mellé (a kizárólag a METRO által forgalmazott, VinAgora-aranyérmes Grand Tokaj 5 puttonyos aszúval nem tévedhetünk). Míg a vendégek belefeledkeznek a kortyok és falatok nyújtotta ízszimfóniába, elkészíthetjük az ünnepi előételt: friss hízott liba vagy kacsa májat (a METRO Chef és METRO Premium márkák választékából) kétujjnyi vastagságúra szelünk, és a szeletek mindkét oldalát 2-2 percig pirítjuk serpenyőben. Ha szúráskor nem jön a szeletekből rózsaszín lé, már készen is vagyunk: sózzuk, borsozzuk és késői szüretelésű sárgamuskotályt, szamorodnit vagy furmintot kínálunk mellé.
Ahány fogás, annyi bor
A hagyományos ünnepi fogások is jobban ízlenek, ha a megfelelő bort választjuk mellé. A paprikás ételek, mint a töltött káposzta vagy a halászlé kifejezetten szeretik a szekszárdi syrah-t vagy a kadarkát: a Takler Syrah és a Mészáros Pál Kadarka remek választás hozzájuk. A piros bogyós mártással kísért kacsasülthöz viszont a mátrai syrah-k dukálnak, és ezek egyik mestere a Sol Montis pincészet. A fehér húsú halakhoz és a rántott halakhoz olaszrizling illik, lehetőleg a Laposa, a Paulus vagy a Babarczi pincészetek boraiból, míg a krumplisalátához és az ecetes halhoz Günzer Tamás Villányi Bocor Chardonnay fehérborát ajánlja a szakértő. A kívánatosan rezgő kocsonya citrommal, friss fehér kenyérrel és Pannonhalmi Tricollis fehér cuvéevel vagy St Martinus újborral fogyasztva nyújt mennyei élményt. A desszertnek kínált gesztenyepüré a meggyes ízvilágot hordozó kékfrankosért kiált – a Szeleshát birtok válogatása jó szívvel ajánlható mellé.
Varázslatos buborékok
Általános tapasztalat, hogy a legtöbb magyar ember pezsgőt szinte kizárólag ünnepek idején iszik, olyankor viszont kész mélyebben a zsebébe nyúlni, és prémium italt vásárolni, hogy a különleges alkalom fényét emelje. Itt rögtön szeretnék eloszlatni egy félreértést – mutat rá Gerendai Károly – a pezsgőt ugyan ünnepi italként ismerjük, de egy jó pezsgő már önmagában különleges alkalmat teremt, ezért bátran fogyasszuk ünnepeken kívül is! A pezsgős reggel nem véletlenül lett énidő-trend az olyan, életszeretetükről híres mediterrán országokban, mint Franciaország, Spanyolország vagy Olaszország. A rendszeres – mondjuk havi egyszeri – pezsgős reggeli egyébként egy elronthatatlan újévi fogadalom is lehet! Ünnepek idején adjuk meg a módját a buborékok fogyasztásának: brut pezsgőhöz, champagne-hoz, száraz prosecco-hoz falatozzunk osztrigát, kaviárt vagy tonhaltatárt (a METRO halosztályán mindegyik kapható).
Különleges alkalom, hétköznapi ár
Jó hír, hogy a METRO rendelkezik a teljes kategóriát lefedő saját márkás (kizárólag a METRO által forgalmazott) pezsgőkínálattal, ami a legjobb ár-érték arányt nyújtja! A Corner Prosecco, az I Am Prosecco és a CaErnesto Prosecco divatos és elérhető árú ropogós, gyümölcsös olasz habzóborok. A Visiega Cava hagyományos spanyol palackos érlelésű pezsgő, a cava-kra jellemző mély, krémes ízzel. A Veuve Pelletier Champagne a piac egyik legjobb ajánlata: ez a legszigorúbb szabályok mentén készített eredeti francia champagne exkluzív élményt nyújt megfizethető áron.
Borok, pezsgők ajándékba
Üzleti partnernek, felnőtt családtagnak szép gesztus bort vagy pezsgőt ajándékozni: ehhez a METRO-ban bőségesen van díszdobozos választék prémium italokból. Gere Attila Magnum vörösbora például magnum (1.5 literes) kiszerelésben is kapható, a St. Andrea Áldás vörösbor pedig díszdobozban - mindkettő stílusos ajándék lehet. A fehérborok rajongótábora hazánkban is jócskán megnőtt az utóbbi években: a MATUA Lands & Legends Sauvignon Blanc egy igazi kuriózum, a szőlőket éjszaka szüretelték és rögtön prés alá küldték hozzá, minden borbarátnak mosolyt csal az arcára.