Villány

_0003_Villány

Területe 1892 ha, klímája szubmediterrán jellegű, meleg és száraz időjárás és hosszú tenyészidő jellemző, melyet a Földközi tenger felől érkező meleg levegő erősíti. Hőösszegben és fényben a leggazdagabb borvidékünk.

Talaja legnagyobb részben lösz és agyag, egyes helyeken mészkő. Jellemző szőlőfajták: Chardonnay, Hárslevelű, Olaszrizling, Tramini, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot, Kékfrankos, Pinot noir és Blauer portugieser.

A Villány környéki szőlőművelés eredete a keltákig nyúlik vissza.
A tatárjárás és a török uralom alatt Villány szinte teljesen elpusztult, majd szlávok és rácok telepedtek le, akik magukkal hozták a héjonerjesztéses vörösborkészítést és a Kadarka fajtát is. A XVII. századtól pedig szervezetten német ajkúakat telepítettek be, akik a Portugieser szőlőfajtát honosították meg. A filoxéravész után telepítették a francia fajták legnagyobb részét. Villány inkább vörösborairól, míg Siklós fehérborairól híres.

A bemutatott termékválaszték tájékoztató jellegű. Az aktuális választékról és további termékeinkről érdeklődjön áruházainkban vagy a METRO Központi Ügyfélszolgálatán.