Szekszárd

_0000_Szekszárd

Területe 2304 ha, éghajlata kiegyenlített, tavaszi és az őszi fagyok ritkák, a nyár meleg, olykor száraz és aszályos.

Talaj legnagyobbrészt lösz, kisebb részben homokkal kevert lösz. Jellemző szőlőfajtái: Chardonnay, Olaszrizling, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Zöld veltelini, Bíborkadarka, Kadarka, Zweigelt, Kékfrankos, Pinot noir, Cabernet franc, Cabernet sauvignon.

Szekszárd helyén álló római települést, Alisca-t már szőlőtermő vidékként említik a korabeli írások. A XIII. századtól pedig az egyházi birtokokon folytatták magas fokon a szőlőtermelést. A délszláv körzetekből betelepülő földművesek hozták magukkal a ma is híres Kadarkát, amiből akkoriban 6 félét is megkülönböztettek. Később német telepesek érkeztek, akik új technológiákkal gazdagították a helyi borkészítést.

Német nyelvterületen híressé váltak a borok, bár a filoxéra itt is jelentős visszaesést hozott. Manapság a Bikavér és a Kadarka a leghíresebb a borvidék borai közül.

A bemutatott termékválaszték tájékoztató jellegű. Az aktuális választékról és további termékeinkről érdeklődjön áruházainkban vagy a METRO Központi Ügyfélszolgálatán.