Balaton

_0004_Balaton

Területe: 9774 ha. A balatoni borvidékek a szőlőtermesztés szempontjából igen változatosak, sokféle talaj teszi gazdaggá és érdekessé a borkínálatot, mégis alapvetően meghatározó a közös éghajlati adottság. A tó víztükre ugyanis kedvezően befolyásolja a térség klimatikus adottságait, és bár különböző mértékben, de a tó körüli borvidékeken termett borokban érzékelhető a hőmérséklet-kiegyenlítés és a napfény visszatükröződésének hatása. A Balaton északi partjának napsütötte déli lejtőit északon a Bakony, valamint a Balaton-felvidék kelet-nyugati irányú hegygerincei védik a hidegbetörések ellen.

A naplementét követően a tó felöl áramló hűvösebb levegő az egyedi illat- és aromaanyagok kialakuláát segíti. A kedvező meredekségű déli területeken így rendkívül magas cukortartalmú, illatos mustok nyerhetők. A déli parton termelt borok többsége a könnyedebb, illatos, könnyű fogyasztású, közepes alkoholtartalmú borok közé tartozik.

A jellemző szőlőfajták: Szürkebarát, Olaszrizling, Rizlingszilváni, Chardonnay, Rajnai rizling, Királyleányka, Kéknyelű, Ottonel muskotály, Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Merlot, Pinot noir, Zweigelt. A Balaton környéki borvidékek: Badacsonyi Borvidék, Balatonboglári Borvidék, Balatonfüred-csopaki Borvidék és a Balatonmelléki Borvidék.

A bemutatott termékválaszték tájékoztató jellegű. Az aktuális választékról és további termékeinkről érdeklődjön áruházainkban vagy a METRO Központi Ügyfélszolgálatán.


buttner
nagy-nagy_boraszat-logo
logo_piros_pinceszet

Büttner Pincészet

Nagy&Nagy Borászat

Varga Pincészet