Legyen a vásárlónk!

Igényeljen METRO kártyát!

Amit a HACCP-ről tudni kell!

Amit a HACCP-ről tudni kell!

A HACCP rendszer megfelelő működtetésével  megelőzheti  és/vagy kiküszöbölheti az élelmiszerbiztonsági veszélyeket.

A HACCP - Hazard Analysis and Critical Control Points = Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok - gyakorlati alkalmazás és nem egy szabvány, melynek alapja a személyes elkötelezettség.
A módszer segítségével felmérheti a lehetséges kockázatokat, elemezheti a gyakoriságukat és súlyosságukat (élelmiszer kockázat becslés) és meghatározhatja a megelőző tevékenységeket a problémák elkerülésére, melynek köszönhetően biztonságos élelmiszert kínálhat vásárlóinak!

1959-ben az USA Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala, a NASA felkért egy amerikai élelmiszer feldolgozó céget, hogy fejlesszen ki 100%-os biztonságú élelmiszereket, melyeket a világűrben fognak elfogyasztani.

Ez a megelőzésen alapuló koncepció a későbbiekben már a NASA közreműködésével folytatódott és 1971-ben publikálták illetve dokumentálták HACCP néven az USA-ban.
Már 1985-ben javaslatot tett az Amerikai Tudományos Akadémia (US National Academy of Science (NAS)) az élelmiszeriparban való alkalmazására. Azóta a rendszert számos helyen tesztelték és tovább fejlesztették szerte az egész világon.

Előfeltételek:

A HACCP alapelvek alkalmazása feltételezi az alábbiakkal kapcsolatos ismereteket:

  • Ok/okozat összefüggés
  • Módszerek és folyamatok alkalmazása
  • Élelmiszer összetevők
  • Humán egészségügy