Csonthéjas különlegességek

A csonthéjasok igen előkelő helyet érdemeltek ki minden gourmet szívében. 

ROPOGÓS KIEGÉSZÍTŐK AZ ÜNNEPI VACSORÁHOZ

 

A csonthéjasokat legjobb hűvös, száraz helyen tárolni, máskülönben nagyon gyorsan megavasodnak. Ha csonthéjasok csomagolását megbontjuk, ajánlott azokat minél előbb elfogyasztani. Igen gyorsan átveszik más élelmiszerek ízét és illatát, ezért ennek megfelelően kell őket tárolni, pl. semmiképpen se tároljuk a diót hal, sajt, fokhagyma, vöröshagyma stb. mellett. 

 

Azoknak az időknek, amikor a vegetáriánusoknak be kellett érniük csupán egy zöldségtállal vagy akár egy nagy adag salátával, már vége. A hús nélküli, ízletes és ínycsiklandó vegetáriánus ételek már egyre gyakrabban szerepelnek az ünnepi menüsorban. Ha valamivel fel kell dobni a vegetáriánus ételeket, a profi szakácsok előszeretettel nyúlnak a legkülönfélébb csonthéjasokhoz. Ezek az alapanyagok adják a roppanós frissességet ételeinkhez és hozzájárulnak azok erőteljes ízéhez, különösképpen amikor (hozzáadott zsiradék nélkül) serpenyőben meg is pirítják őket. A csonthéjasok ezért tökéletes alapanyagai lehetnek az ünnepi menünek. Az ízek rendkívül változatosak. Egy igen ízletes ünnepi menüsorhoz a következő ropogós négyest ajánljuk:

Makadámdió

Egy különleges finomság, amely eredetileg Ausztráliából származik, és a „diók királynőjeként” emlegetik. A kerek, krémszínű diókat – melyeknek kifejezetten kemény héjuk van – mindig héjastól árulják. Különlegességük a finoman olvadó textúrájukban és mogyoróvajra emlékeztető ízvilágukban - amely némi vaníliával is kiegészül - keresendő. Ezek a csonthéjasok többek között tökéletesek különféle töltelékek elkészítéséhez.

Fenyőmag

Ezek a magok a mediterrán partvidék vadon növő fenyőfáiról származnak. A feldolgozás során eltávolítják a magokat a tobozokból, és barna, külső burkuk lehántásával előbújik finom, mandulás, enyhén gyantás jellegük.  A kicsit hosszúkás és krémesen puha fenyőmagnak viszonylag magas az olajtartalma, ezért hagyományosan olyan mediterrán ételek elkészítéséhez használják fel őket, mint a pesztó vagy egyes keleti ételkülönlegességek, mint amilyen a kuszkusz. 
Ha fenyőmagot pirítunk serpenyőben, mindig legyünk óvatosak! Csak enyhén szabad őket pirítani, mert nagyon könnyen leégnek.

Kesudió

Ezeknek a vese alakú diócskáknak olyan kemény a héjuk, hogy mielőtt megtörnénk, meg kell őket pirítani. Ez az előkészítő lépés nagyon fontos, mivel a kesudiót nem lehet nyersen megenni, a héja mérgező olajat tartalmaz. A majdnem fehér, egészen puha diók szénhidrátban igen gazdagok és a többi diófélékhez képest meglehetősen alacsony az olajtartalmuk. A kellemesen krémes és édeskés ízük miatt tipikusan az ázsiai konyha jut az eszünkbe, és egyéb összetevők mellett, kiváló alapanyagai a curry-s wok ételeknek. A kesudiót fel kell aprítani pirítás előtt, és óvatosan kell pirítani, mert könnyen megég. 

Dió

A felbontott diót minél előbb használjuk fel, mivel olajtartalmának köszönhetően igen gyorsan megavasodik. A dió csodás kiegészítője tésztaételeknek, és tökéletes párosítást alkot a dió a gombával, ezért ez a két összetevő sok ételben együtt is megtalálható. 
A dió felhasználási módjának száma szinte végtelen a vegetáriánus konyhában. Remek kiegészítője sült ételeknek, a vegetáriánus süteményeknek vagy a kókusztejes vegetáriánus curry-nek. A csonthéjasok ugyancsak kiegészíthetik a rizottót, a polentát, a kuszkusz és bulgur ételeket, valamint töltelékként szolgálhatnak egy vegetáriánus réteshez. Kimondottan finomak a vegetáriánus gombócok, ahol a csonthéjasok olyan alapanyagokat egészíthetnek ki, mint a burgonya, a gomba vagy a spenót, illetve csupán magukban is nagyszerű ízbombák.

 

Gesztenye

A gesztenye viszonylag alacsony zsírtartalmú és kalóriatartalmú, vitaminokban gazdag, nem tartalmaz glutént. A friss gesztenye csak néhány napig tartható hűtőszekrényben, a lehető leggyorsabban fel kell dolgozni. Ha elkezd csírázni, már nem fogyasztható.
Az őszi szezonban a gesztenye számtalan pikáns és édes étel alapanyagául szolgálhat. A gesztenye nyersen nem, csak elkészítve fogyasztható. A héjat ezért keresztirányú vágásokkal be kell irdalni (1), majd a gesztenyéket forró olajos vagy vizes serpenyőbe helyezni (2), és előmelegített sütőben elkészíteni. Amikor a gesztenye elkészült, a héja kinyílik és az irdalások széle felhajlik (3). Ezek után már fel is szolgálható, illetve már alkalmas további feldolgozásra. 

 

Tudta? A világ legöregebb gesztenyefája a „Hundred Horse Chestnut” Szicíliában található, és korát 4000 évre becsülik.

 
További ajánlataink
Kíváncsi nagyszerű ajánlatainkra?
akciós katalógusok
Ismerje meg legfrissebb ajánlatainkat az Ön számára.
Katalógusok
Ne maradjon le aktuális ajánlatainkról!
Regisztráljon hírlevelünkre
Ismerje meg a legfrissebb ajánlatainkat.
Hírlevél feliratkozás